Alles wat u moet weten over bootaccu's


Na de koude wintermaanden begint elk voorjaar het nieuwe zeilseizoen! Maar voordat u gaat varen, moet de boot worden onderhouden en opgeknapt. De winter is dus het juiste moment om nieuwe aankopen te plannen, te bestellen en te installeren. Dit geldt bijvoorbeeld voor nieuwe batterijen die in de loop der tijd aan kracht hebben ingeboet. Maar wat zijn bootaccu's eigenlijk, wat zijn de verschillende soorten en welke accu heeft u nodig voor uw eigen boot? Alle antwoorden zijn hier. 

Topseller in der Kategorie Bootsbatterie

Compass AGM-accu
Van € 124,99
Compass Power accu
Van € 79,99

Welke soorten bootaccu's zijn er?

Er zijn verschillende soorten bootaccu's met verschillende voor- en nadelen. Wij stellen de varianten nader aan u voor:

 • Natte loodaccu's
 • Gel-accu's
 • AGM accu's
 • Lithium accu's

Voordelen en nadelen van natte loodaccu's

Voordelen

Natte loodaccu's worden beschouwd als goedkope accu's voor gebruik op boten. De accu's zijn onderhoudsvrij en kunnen zonder problemen worden geïnstalleerd, zelfs wanneer de boot onder een grotere hoek ligt. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor zeiljachten. Natte loodzuuraccu's kunnen zowel continu vermogen leveren als korte en hoge energieopbrengsten voor het starten.

Nadelen

Ze mogen echter niet langdurig worden opgeslagen zonder druppelladen. Bij de installatie moet u er rekening mee houden dat tijdens het gebruik en tijdens het laden gassen ontstaan die uit een ventiel ontsnappen.. Daarom moeten natte loodaccu's altijd op goed geventileerde plaatsen worden bewaard en zijn ze ongeschikt voor smalle of slecht geventileerde dozen.

Voordelen en nadelen van gelbatterijen

Voordelen

Gelbatterijen zijn vergelijkbaar met natte loodbatterijen, maar worden behandeld met een verdikkingsmiddel om ze een gelvorm te geven. Dit betekent dat ze niet kunnen lekken en overal aan boord kunnen worden gebruikt - behalve boven het hoofd. De batterijen hebben een hoge interne weerstand, zodat ze een tijdlang kunnen worden bewaard zonder te worden opgeladen.

Nadelen

Maar nogmaals, de batterijen mogen niet diep worden ontladen, want dat kan schade veroorzaken. Gelbatterijen worden vaak gebruikt als servicebatterijen voor het elektrische systeem van het voertuig en zijn verbruikers. Ze zijn ongeschikt als motoraccu omdat ze niet bijzonder goed zijn in het leveren van korte of hoge stromen. Daarom moeten gelbatterijen liever niet worden gebruikt als motorbatterijen.

Voordelen en nadelen van AGM accu's

Voordelen

"Absorberende glasmat" betekent dat het zuur wordt geabsorbeerd en gebonden in een glasvlies. AGM accu's hebben zich op boten gevestigd omdat ze alle voordelen van gel- en loodaccu's combineren. Daarom kunnen AGM accu's in elke positie worden geïnstalleerd, zijn ze onderhoudsvrij en schokbestendig. Tegelijkertijd eontladen ze zich nauwelijks en werkt het opladen zeer snel. In tegenstelling tot loodzuur- of gelaccu's kunnen AGM-accu's dieper worden ontladen. Bovendien is de populaire bootaccu ideaal als startaccu en als verbruiksaccu. Aangezien AGM accu's continu vermogen leveren tot een diepe ontlading van maximaal 50 procent, kunt u ze ook gebruiken voor elektrische aandrijvingen.

Nadelen

Als u AGM-accu's een keer boven de 50 procent wilt ontladen, moet u ervan uitgaan dat dit hun levensduur aanzienlijk zal verkorten. Een ontlading van meer dan 80 procent leidt zelfs tot de dood van de batterij.

Voordelen en nadelen van lithiumbatterijen

Voordelen

De duurste, maar tegelijkertijd ook de beste oplossing zijn lithiumbatterijen. Lithiumbatterijen zijn niet alleen extreem licht, maar hebben ook een hoge energiedichtheid en een extreem hoge capaciteit. De uitgangsspanning daalt nauwelijks, zelfs als het laadniveau laag is. Tegelijkertijd kunnen lithiumbatterijen snel worden opgeladen en zijn ze bijzonder populair in moderne elektrische boten. U kunt een lithiumbatterij in één tot twee uur volledig opladen.

Nadelen

Maar zelfs deze hoogwaardige en dure batterijen kunnen beschadigd raken door overspanning of diepe ontlading. Daarom worden door de fabrikanten batterijbeheersystemen (BMS) geïnstalleerd ter bescherming tegen toepassingsfouten en kortsluiting. Ze meten ook voortdurend de laadstromen, de conditie en de temperatuur van de batterij.

Welke accu voor een buitenboordmotor?

Welke accu geschikt is voor een buitenboordmotor hangt altijd af van het merk, de grootte, het type en het stroomverbruik van de elektromotor. Belangrijke factoren voor de keuze van de batterij zijn:

 

 • Gewenste rijtijd
 • Gewicht van de batterij
 • Gemakkelijk te hanteren
 • Dezelfde nominale spanning van motor en accu

 

Batterijen zoals loodzuur-, AGM- of lithiumbatterijen zijn geschikt als energiebron. Vooral de laatste hebben een groter vermogen en zijn licht en snel oplaadbaar. Tegelijkertijd kunnen ze zonder problemen in gedeeltelijk opgeladen toestand worden gebruikt. Bij lithiumbatterijen bestaat ook de mogelijkheid om de batterij op te laden via zonnetechnologie en zo de werking van uw boot nog zuiniger te maken.

Welke eigenschappen moeten bootaccu's hebben?

In vergelijking met conventionele accu's zijn bootaccu's ontworpen voor de veranderende eisen op volle zee en hebben zij bijvoorbeeld een geringe zelfontlading. Dit is vooral nuttig in de wintermaanden, omdat de batterijen dan niet altijd kunnen worden opgeladen.

De accu voor de bootmotor moet deze eigenschappen hebben:

Capaciteit: De capaciteit van bootaccu's wordt gemeten in ampère-uren en geeft aan hoeveel elektrische lading de accu kan opslaan.

Vermogen van de verbruiker (W) x gebruikstijd (h) / accuspanning (V) = capaciteit (Ah)

Koude startstroom: Deze waarde geeft de maximale stroom aan die de accu gedurende dertig seconden kan leveren bij een temperatuur tot -18 graden Celsius.

Reservecapaciteit: De reservecapaciteit geeft aan hoeveel minuten de accu nog genoeg stroom kan leveren zonder onder het vereiste spanningsniveau van de boot te komen.

Hoe lang gaat een bootaccu mee?

Hoogwaardige bootaccu's kunnen tot tien jaar meegaan. Gemiddeld moeten ze echter zo'n drie tot vijf jaar meegaan.

Hor voor Vetus luik
Van € 49,99
-13%
Helly Hansen Lifa®Dry dames-shirt
Van € 34,99 € 39,99

Waarop moet worden gelet bij het onderhoud en gebruik van bootaccu's?

Bij het gebruik en onderhoud van accu's voor elektromotoren op een boot moeten de volgende zaken in acht worden genomen:

Opslag

Accu's van boten mogen niet worden opgeladen en aan boord blijven, maar kunnen beter worden verwijderd of op zijn minst worden losgekoppeld. Dit kan ervoor zorgen dat geen enkele verbruiker nog stroom aan de batterij onttrekt. Bij het verwijderen en loskoppelen van de accu moet altijd eerst de negatieve pool worden losgekoppeld. U kunt de batterij het beste verwijderen en op een niet te warme plaats opbergen. De kelderruimtes in uw eigen huis met een temperatuur van ongeveer tien graden Celsius zijn ideaal.

De batterij opladen

Voordat u de batterij verwijdert, moet deze volledig zijn opgeladen. Als vuistregel voor de zogenaamde "druppellading" moeten accu's tijdens de winterperiode ten minste om de drie maanden op een lader worden aangesloten en tot 100% worden opgeladen. Dit zorgt ervoor dat de capaciteit behouden blijft. Voordat u weer aan dek gaat, moet u ook de scheepsaccu tot 100 procent opladen.

Speciale functie voor lithium batterijen: Lithiumbatterijen moeten een laadtoestand tussen 20 en 40 procent hebben en worden bewaard bij een temperatuur van 5 tot 15 graden Celsius. Sommige lithiumbatterijen kunnen ook gemakkelijk via het Battery Management System (BMS) worden gedeactiveerd als ze in de winter niet meer worden gebruikt.

Batteriemonitore

Nasa Clipper accumonitor
€ 189,99
Accumonitor compact
Van € 179,99
Van € 31,99

Häufig gestellte Fragen - FAQs

Was ist eine Bootsbatterie?

Die Bootsbatterie ist speziell für Boote konzipiert und unterscheidet sich deutlich von anderen Batterien: Diese kann lageunabhängig eingebaut werden kontinuierlich über einen längeren Zeitraum Strom für das Boot liefern.

Wie werden Bootsbatterien noch genannt?

Bootsbatterien werden auch „Marine Batterien" oder „Bordbatterien“ genannt.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en bespaar €5

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en profiteer van:

 • exclusieve kortingsacties
 • aantrekkelijke merkaanbiedingen
 • het laatste nieuws en de nieuwste trends