Bilgeschakelaars

Water in het schip kan vele oorzaken hebben. Het gevaarlijkste is een lek in de romp waardoor ongecontroleerd water voortdurend binnendringt. Zelfs de kleinste gaatjes in de onderwaterschip laten door de druk enorme hoeveelheden water in korte tijd in de boot stromen en kunnen ervoor zorgen dat deze zinkt. Ook lekkende watertanks, toiletten en slangen zijn typische oorzaken voor een natte Bilge. Vochtigheid en vooral een permanent waterniveau in de boot zijn voornamelijk redenen voor corrosie, schade aan het laminaat en schade aan het houten interieur.

 

Een Bilgepomp hoort op elke boot thuis. Het is een belangrijk onderdeel van de veiligheidsuitrusting. Veel landen en autoriteiten hebben handmatige of automatische lenspompen nodig, afhankelijk van de grootte van het schip, het type operatie en het gebied, volgens de wet. Op grotere, zeegaande jachten zijn twee onafhankelijk van elkaar werkende lenspompen zinvol. In de regel wordt de handpomp in de cockpit geïnstalleerd en bediend. De bekende en krachtige Hand lenspompen van Whale zijn membraanpompen die een laag gewicht combineren met hoge pompprestaties. Voor kleinere en middelgrote boten zijn ze uitermate geschikt voor schotmontage. Om snel en veilig water uit de bilge te kunnen pompen, moeten de bilgeslangen of leidingen zorgvuldig worden gelegd. Er moet rekening worden gehouden met de maximale aanzuighoogte en de maximaal mogelijke lengte van de pulsleiding. Op het laagste punt van de bilge, in de pompput, moet een filter met filter worden geïnstalleerd om het aanzuigen van vuil en grotere onderdelen te voorkomen. Regelmatige inspectie en reiniging van het filter maken deel uit van de veiligheidscontrole aan boord.

Het zelfde geldt voor elektrische lenspompen die via het boordnet van stroom worden voorzien. Elektrische lenspompen moeten een eigen schakelaar hebben voor het in- en uitschakelen. Het circuit moet worden gezekerd. De zekering moet overeenkomen met het stroomverbruik van de elektrische pomp, continue werking in geval van nood moet worden gegarandeerd door de juiste kabeldoorsneden. Automatische lenspompen starten automatisch op een bepaald waterniveau als de lensschakelaar is ingeschakeld. Ofwel een vlotterschakelaar is geïntegreerd in de pomp voor de automatische of apart in de bilge gemonteerd. Extra vlotterschakelaars kunnen ook op verschillende plaatsen worden geïnstalleerd, bijvoorbeeld in het motorcompartiment, om het volledige bilgegebied van de boot te bewaken.

Hand lenspompen zoals elektrische lenspompen kunnen ook worden gebruikt als multifunctionele pompen, bijvoorbeeld voor het leegpompen van vuilwatertanks of grijswatertanks. Hoogwaardige constructies van de merkfabrikanten Jabsco of Johnson zijn robuust, oliebestendig en ongevoelig voor chemicaliën. Het voordeel van bilgepompsystemen van de grote merkfabrikanten zoals Whale, Johnson, Jabsco en Compass is dat reserveonderdelen en accessoires bijna overal ter wereld verkrijgbaar zijn bij elke scheepsdealer en marine shop.

Onlangs bekeken producten

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en bespaar 5,00 €

Abonneer u nu op onze gratis nieuwsbrief en profiteer van

  • exclusieve kortingsacties
  • aantrekkelijke merkaanbiedingen
  • het laatste nieuws en trends