Generator

De krachtopwekking aan boord van een boot of een jacht met motor is niet problematisch tijdens de reis. Net als bij auto's en motorfietsen laadt de motor de boordaccu op en de dynamo levert het vermogen. Als de boot in de haven ligt of op open zee voor anker ligt, neemt de accu de stroomvoorziening over. Als de aanlegtijd langer moet zijn dan de energietoevoer van de accu, is het handig als er een stroomgenerator aan boord is. Boten zonder motor kunnen toch nog elektronische apparaten aan boord bedienen met een stroomgenerator.

 

Hoge stroomgeneratoren

De generator kan vaak worden gestart met een staaldraadtakel. Omdat de generator in de meeste gevallen op benzine werkt, is het belangrijk om de inhoud van de brandstoftank zorgvuldig te controleren voordat de reis begint. De brandstof moet voldoende zijn. De stroomgeneratoren leveren een spanning van 230 V en een vermogen van 850 tot maximaal 2.000 Watt. Een laag geluidsniveau maakt de bediening aangenaam.

Krachtopwekking met windenergie

Daarnaast zijn er elektriciteitsgeneratoren die werken als windturbines. De windgenerator is aan de boot bevestigd en produceert elektriciteit tijdens de tocht. Zelfs vrij lage windsterktes zijn voldoende om een vermogen van 10 watt elektriciteit te produceren. Windturbines kunnen worden gecombineerd met conventionele stroomgeneratoren op grote boten.

Onlangs bekeken producten