Lieren

Top-Seller
Elektrische lier
Van € 104,99
Trailerlier
Van € 47,99
Remlier
Van € 62,99
AL-KO lier
Van € 136,99
-29%
Quick Clip Set 2 PN Stecker und Buchse
Elektrische lier
Van € 104,99
Trailerlier
Van € 47,99
AL-KO lier
Van € 136,99
Remlier
Van € 62,99
-29%
Quick Clip Set 2 PN Stecker und Buchse

Lieren voor boottrailers
Boottrailers vervoeren boten over de weg. Soms worden deze aanhangwagens verward met slipcars. Deze worden gebruikt om boten te water te laten of terug naar de wal te trekken. Om te voorkomen dat de eigenaar twee soorten aanhangwagens moet kopen, zijn er speciale boottrailers die ook deze taken kunnen uitvoeren. Om de boot te kunnen hijsen en laten zakken, is de trailerlier noodzakelijk.

Belangrijke aspecten bij de aankoop van een lier voor aanhangwagens
Het belangrijkste bij een bootaccessoire is altijd corrosiebescherming. Dit wordt verzekerd door de lakafwerking. Het gewicht speelt natuurlijk ook een doorslaggevende rol. Bij een aanhangwagenlier wordt dit gewaarborgd door de profielbehuizing. Slagkracht, laadvermogen en trommelinhoud zijn ook van cruciaal belang bij de aanschaf van een bootlier.

Welke soorten bootlieren zijn er?
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de elektrische lier en de mechanische lier. Input brake lieren hebben vaak een automatische rem. De rem heeft tot taak de lading in een bepaalde positie vast te zetten. AL-KO kabellieren hebben een automatisch afwikkelsysteem. De elektrische lier wordt gebruikt voor het snel hanteren van boten op verplaatsing. Bijzonder praktisch zijn de dempingsveer, de automatische eindaanslag en de inloopblokkering. Als hij ook een handzwengel heeft, kan hij ook als mechanische lier worden gebruikt.

Waarmee moet ik rekening houden bij het vervoer van een boot over land?
De bootlier zorgt ervoor dat de boot op de boottrailer kan worden gehesen. Dan moet de boot worden vastgesjord. Een dekmantel kan nooit kwaad. De aanhangwagen mag alleen worden getrokken door een voertuig dat voor dit doel is gecertificeerd en uitgerust. Daarvoor hebt u een aanhangwagenkoppeling nodig. Deze zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van ontwerpen. Ook hier is het voornaamste criterium het draagvermogen. Het maakt natuurlijk een groot verschil of het voertuig zonder of met een boottrailer wordt bestuurd. Vooral bochten zijn er moeilijker mee te beheersen. Daarom is het van essentieel belang dat beginners oefenen met het rijden met een aanhangwagen.

Wat zijn de voordelen van een elektrische lier?
Het is zeker sneller en vergt minder inspanning. Het moet echter regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden. Het vereist extra energie. Ter vergelijking: de mechanische lier heeft dit allemaal niet nodig, maar vergt wel spierkracht en het duurt langer om de boot op de boottrailer te stouwen.

Hoe wordt een bootlier onderhouden?
Natuurlijk hangt het ervan af wat voor soort aanhangerlier het is. Een elektrische lier moet anders worden behandeld dan een mechanische lier of de trekhaak van de aanhanger. De bootlier moet beslist worden geïnspecteerd op beschadigingen, roestplekken of afgebrokkelde verf. Een verbogen lier kan niet meer veilig worden gebruikt. Een aanhangerlier met afbladderende verf moet opnieuw worden geverfd. Indien het automatische systeem tijdens het hijsen blokkeert, moet de elektrische installatie worden gecontroleerd.

Is een lier voor aanhangwagens verplicht?
Nee, dat is het niet, maar het wordt aanbevolen als de boot over de weg wordt verplaatst. Het is onmisbaar bij het hijsen van de boot op de boottrailer.

Tip: Als u uw boot alleen maar hier en daar hoeft te vervoeren, kunt u natuurlijk ook een boottrailer huren. Bootverhuurbedrijven bieden deze service vaak aan.

Onlangs bekeken producten

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en bespaar 5,00 €

Abonneer u nu op onze gratis nieuwsbrief en profiteer van

  • exclusieve kortingsacties
  • aantrekkelijke merkaanbiedingen
  • het laatste nieuws en trends