Bootsfender: Hoe maak je de juiste keuze?

Wilt u uw vaste ligplaats voor de boot optimaliseren met een paar tips en trucs? Wij laten u zien welke mogelijkheden er zijn en hoe boat fenders optimaal gebruikt kunnen worden. Want bootspatborden zijn een integraal onderdeel van de basisuitrusting voor de watersport en mogen op geen enkele boot ontbreken. 

De meest voorkomende bootspatborden zijn de zogenaamde lange en kogelspatborden. Tegelijkertijd zijn spatborden er in allerlei maten, kleuren en vormen, zodat menig booteigenaar bij de aanschaf ervan overweldigd wordt door de keuze. Maar wat zijn bootsfenders eigenlijk, waarom heb je ze nodig en hoe vind je de juiste bootfender?

Wat is een bootspatbord en waarvoor heb je het nodig?

Een boat fender is een opblaasbaar beschermend lichaam dat schade zoals krassen op de romp van de boot of de buitenhuid voorkomt. Vooral bij manoeuvres, zoals afmeren aan de damwand, kan snel een lelijke kras op de boot ontstaan. Maar dergelijke ongelukken kunnen ook snel gebeuren in een pakket, d.w.z. van boot tot boot. Eenvoudig gezegd beschermt het spatbord de boot tegen schade.

Aangezien de afmetingen van boten verschillen, zijn er ook verschillende maten fender. Bootspatborden zijn hoofdzakelijk van kunststof. Vorm en kleur van bootspatborden zijn vaak een kwestie van smaak.

Unsere Topseller: Kategorie Fender

Kogelstootwil
Van € 20,99
Compass Stootwillen set van 4 incl. Stootwillijnen
Van € 41,99
Van € 44,99
Stootwil »XL«
Van € 62,99
Kogelstootwil
Van € 20,99

Faustformel

Bei einer Bootslänge von bis zu zehn Metern sollten mindestens zwei Fender auf jeder Seite des Boots vorhanden sein.

Tipp: Gleichzeitig ist es bei allen Booten empfehlenswert, Ersatzfender für den Notfall griffbereit zu haben.

Hoeveel spatborden heb je nodig?

In principe kunt u nooit genoeg bootspatborden hebben om uw boot optimaal te beschermen.

Stootwillen zijn echter niet bepaald ruimtebesparend in de boot, zodat het opbergen van meerdere bootstootwillen niet altijd zonder problemen kan als de ruimte hanteerbaar is. Bij een bootlengte tot tien meter moeten er echter ten minste twee stootwillen aan elke kant van de boot zitten.

Drie tot vier stootwillen, afhankelijk van het type boot, zijn natuurlijk nog beter. Vanaf een bootlengte van meer dan tien meter worden ten minste drie tot vier boat fenders per kant aanbevolen.

Tip: Tegelijkertijd is het raadzaam voor alle boten om reservespatborden bij de hand te hebben in geval van nood.

 

Welke soorten bootsfenders zijn er?

Afhankelijk van de boot en de individuele voorkeuren zijn verschillende varianten geschikt. De meest voorkomende spatborden zijn de volgende:

Lang spatbord

Lange stootwillen worden ook wel "rolstootwillen" genoemd en zijn kenmerkend voor het typische beeld van een boot in de haven. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen afzonderlijk worden gebruikt. Het standaardmodel is lang, buisvormig en heeft aan beide uiteinden versterkte bevestigingen om de spatbordlijn aan de reling te bevestigen.

Vooral boten met een hoog vrijboord moeten worden uitgerust met lange stootwillen, omdat de romp dan beter beschermd is bij deining. Het duidelijke voordeel van lange spatborden is dat ze gemakkelijk te hanteren zijn. Bovendien kan hij vanaf de zijkant van de boot worden afgerold. Indien een tweede touw wordt bevestigd, kan de lange fender zelfs als dwarsfender worden gebruikt. 

Het is dan echter niet meer mogelijk het spatbord af te rollen, wat tot meer krassen kan leiden. Als u de levensduur van uw spatborden wilt verlengen, kunt u ook spatbordhoezen gebruiken. Deze beschermen de spatborden tegen de UV-stralen van de zon, die het materiaal vaak broos of breekbaar maken.

Kogelvanger

Door hun ronde vorm kunnen ball fenders beter worden afgerold langs de zijkant van het schip en zijn ze dus bijzonder geschikt om af te meren. De bediening is ook hier heel gemakkelijk. Het dempende effect is aanzienlijk groter dan bij lange spatborden, omdat het kogelspatbord meer volume heeft. 

Door de brede dwarsdoorsnede kunnen kogelschermen ook onder druk optimaal worden afgerold. Daarom worden ze vooral gebruikt bij het manoeuvreren of aanmeren. Kogelboeien worden steeds populairder als boeien, vooral op grote motorboten met holle boeg en vanwege hun fel oranje kleur. Met hun heldere kleur zorgen kogelfenders voor een goede zichtbaarheid in het water - zelfs bij bewolkt weer.

Vlak spatbord

Vlakke spatborden worden ook wel "spatbordkussens" of "kussenspatborden" genoemd. Ze dragen deze naam omdat ze vaak worden gebruikt als zitkussens na het binnenhalen. Platte stootwillen zijn gemakkelijk op te bergen op de boot en bieden daarom voordelen bij het hanteren, vooral op kleine boten. Bovendien glijden ze niet gemakkelijk weg en bieden ze door hun vorm bescherming over een groot oppervlak. 

Bij het te water laten van de boot zijn platte stootwillen ideaal omdat ze niet wegglijden en een zo groot mogelijk oppervlak van de boot bedekken. Vlakke spatborden bestaan uit schuim en een hoes, die vaak van nylon is gemaakt. Het nadeel is echter dat ze door hun ontwerp niet kunnen worden afgerold. Ze zijn ook niet zo robuust en lichter dan andere soorten spatborden, zodat platte spatborden bij een harde wind kunnen worden weggeblazen.

Bar fender

Jetty fenders en dolphin fenders worden beschouwd als eenvoudige manieren om de boot te beschermen tegen schade. Ze zijn stevig bevestigd aan de ligplaats en kunnen worden vastgeschroefd aan de houten pontons. Er zijn opblaasbare steigerfenders of vaste schuimrubberen fenders op de markt. Afhankelijk van het ontwerp kunnen deze worden gekocht als rechte, korte of vierkante steigers.

Andere vormen zoals trap-, hek-, boeg-, ring- of ankerspatborden bieden uw boot extra bescherming. 

Topseller Stegfender

Hoekstootwil
Van € 36,99
Steigerstootwil
Van € 20,99
-8%
Steigerhoekstootwil
Van € 32,99 € 35,99
Van € 38,99 (€ 38,99 / )
Steigerstootwil
Van € 46,99 (€ 46,99 / )
Multifender Strip
Van € 28,99
Van € 41,99

Topseller Stegfender

Hoe vind je het juiste spatbord?

Welk type fender u uiteindelijk kiest, hangt vooral af van het type en de grootte van uw boot. Bovendien is de kleur een kwestie van smaak en heeft deze geen invloed op de functionaliteit. Als u de fender echter ook als ankerboei wilt gebruiken, moet u voor felle signaalkleuren gaan. Je moet dit in gedachten houden: Lichtgekleurde spatborden zien er misschien stijlvol uit, maar ze zijn gevoeliger voor vuil dan donkergekleurde versies.

Moeten bootspatborden regelmatig worden schoongemaakt?

Afhankelijk van het gebruik vertonen spatborden vaak gebruikssporen zoals roestvlekken, vuil of algen. Daarom is het vaak nodig om de spatborden te reinigen. Speciale reinigingsproducten voor spatborden maken dit werk gemakkelijker. Het schoonmaken moet gebeuren met handschoenen en het is aanbevolen om voor te reinigen met water. Verder vereisen spatborden geen speciale zorg.

Fender accessoires

Stootwilkorven
Van € 115,99
Compass Stootwillen set van 4 incl. Stootwillijnen
Van € 41,99
Stootwilhoes
Van € 28,99

Welke accessoires zijn absoluut noodzakelijk?

 Wat de bevestiging van de fender betreft, worden met name landvasten en fenderlijnen als belangrijke accessoires aanbevolen.

Aanleglijn

De krachten die tijdens golven en windstoten op de boot werken zijn enorm, dus een tros moet "rek" hebben. "Stretch" beschrijft de elasticiteit van een touw. De breukbelasting van het touw is van groot belang en hangt altijd af van de grootte en het gewicht van de boot. Voor maximale veiligheid moet u altijd een hogere breukbelasting kiezen dan eigenlijk nodig is. Als u een te zwak ontwerp gebruikt, riskeert u een gescheurde lijn. Elastische trossen zijn ideaal omdat ze gemakkelijker te splitsen (vlechten) of te bedekken (afmeren) zijn. Als de mogelijkheid bestaat om een oog in te lassen, moet dat gebeuren. Een knoop kan de breukbelasting met 30 tot 50 procent verminderen. U moet ook letten op de UV-bestendigheid, zodat de touwen niet poreus of broos worden.

Linnen

U moet voor elk spatbord een bijbehorende spatbordlijn kopen. Dit wordt gebruikt om bootspatborden aan de boot, reling of steiger te bevestigen.

U kunt kiezen uit verschillende kleuren en lengtes. Bij de keuze van een leiband wordt ook een ingespitst oog aanbevolen.

Conclusie: Wat is belangrijk bij het kopen van een spatbord?

Gewicht

Das Gesamtgewicht und die Windangriffsfläche des Bootes sollten Sie beim Kauf des Fenders kennen. Bei großen, schweren Booten ist die Windangriffsfläche in der Regel größer, sodass das Boot stärker in die Fender gedrückt wird. Damit die Fender nicht platzen, sollten diese zur Größe des Bootes passen.

Faustformel

Eine Faustformel besagt:

Je stärker Wellengang und Dünung sind, desto größer sollte der Fender sein.

Größe

Beim Kauf sollten Sie zudem darauf achten, stets gleich große Fender zu erwerben. Unterschiedliche Längen und Dicken können das Boot nicht ausreichend schützen: Die Kräfte, die das Boot entwickelt, können dann nicht mehr auf alle Fender gleichmäßig verteilt werden, sodass der Druck auf den einzelnen Fendern dementsprechend größer ist.

De perfecte uitrusting: Fender sets

Compass Stootwillen set van 4 incl. Stootwillijnen
Van € 41,99
Stootwil »XL«
Van € 62,99

Häufig gestellte Fragen - FAQs

Was ist ein Bootsfender?

Ein Bootsfender bezeichnet einen aufblasbarer Schutzkörper, der zum Schutz vor Beschädigungen des Bootes dient.

Welche Fenderarten gibt es?

Es gibt Lang-, Kugel-, Flach- und Stegfender, die sich in ihrer Form und Handhabung unterscheiden.

Was ist die richtige Fenderanzahl?

Bei einer Bootslänge von weniger als zehn Metern werden mindestens zwei Fender und bei einer Bootslänge von mehr als zehn Metern mindestens drei bis vier Bootsfender pro Seite empfohlen.