BOTEN GOED AANLEGGEN: ALLES WAT U MOET WETEN


Landvasten zijn essentieel voor elke boot: ze zijn niet alleen elementair voor de veiligheid van de boot, maar ook voor die van de passagiers. Het touw is bijzonder geschikt om een boot aan de steiger of aan andere boten vast te maken. Met behulp van de tros kan uw boot in de toekomst rustig en veilig op de ligplaats blijven liggen. Daarom heeft elke boot betrouwbare landvasten nodig. Maar welke types landvasten zijn er en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende types?

-59%
Compass landvastenset
Van € 62,99 € 151,91
-43%
Compass-landvast met lus, set van 2
Van € 31,98 € 55,98
-59%
Van € 62,99 € 151,91

Waarom zijn landvasten zo belangrijk?

Een tros is een speciale lijn die wordt gebruikt om de boot aan een ligplaats vast te maken. Zonder een tros kunt u de boot niet aanleggen, waardoor deze zou kunnen afdrijven en andere vaartuigen zou kunnen beschadigen. De tros zorgt dus voor de veiligheid van de boot telkens als hij aan land gaat. De tros is echter niet alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van de boot, maar ook voor de veiligheid van de passagiers.

Wat zijn de verschillende soorten landvasten?

Voordat u uw boot wilt aanleggen, moet u zich eerst vertrouwd maken met de verschillende soorten landvasten. Er zijn in principe drie verschillende touwconstructies voor landvasten:

Gedraaid koord

Gedraaid koord wordt gekenmerkt door het feit dat twee of meer touwvezels om elkaar heen zijn gedraaid. Daarom wordt het ook wel "gedraaid koord" genoemd. Dit type koord heeft veel voordelen: het is goedkoop in aanschaf, bijzonder elastisch en kan gemakkelijk worden gesplitst. Nadelen komen voort uit het feit dat gedraaid koord na verloop van tijd knikken kan vormen en bovendien erg rekbaar is.

Vierkante vlecht

De vierkante vlecht wordt ook wel "vierkante lijn" genoemd. De belangrijkste voordelen van vierkante vlecht zijn de hoge elasticiteit en soepelheid.Het touw kan ook gemakkelijk gelegd worden zonder vast te lopen of te haken. Een algemeen nadeel van de vierkante vlecht is echter dat het de neiging heeft om draden te trekken.

Kern-mantel vlecht

De kern-mantelvlecht wordt beschouwd als een robuuste en tegelijkertijd soepele koordconstructie.De rekbaarheid is echter altijd afhankelijk van het materiaal, maar dit is meestal minder uitgesproken dan bij vierkante vlechten.

Polypropyleen landvasten

Polypropyleen is de lichtste textielvezel van alle materialen. Omdat het vrijwel geen water opneemt en drijfvermogen heeft, wordt het minder snel gegrepen door de schroef van de boot bij het manoeuvreren in de haven. Bovendien is het materiaal zeer goed bestand tegen chemicaliën. Nadelen zijn de lagere UV-bestendigheid en de neiging tot breken. Bovendien is het materiaal minder slijtvast en niet zo duurzaam als de andere landvasten. Als u op zoek bent naar drijvende trossen, ze vooraf bestelt met een grotere diameter (dan eigenlijk nodig is) en ze alleen gebruikt op beschermde ligplaatsen, is een tros van polypropyleen de juiste keuze.

 

Meertrossen van polyamide

Lijnen van polyamide bieden tot tien procent meer rek in vergelijking met polyester en zijn daardoor zeer elastisch. Lijnen van dit materiaal worden beschouwd als de meest rekbare van alle landvasten. Omdat polyamide veel water opneemt, werd het vroeger snel stijf en daardoor onhandelbaar. Inmiddels zijn polyamide lijnen echter geoptimaliseerd.


Het goed vastmaken van een boot: Hoe worden landvasten veilig aan een steiger bevestigd?

Nadat het vaartuig veilig is afgemeerd, wordt het vastgemaakt aan de wal met één of meer voorlijnen, achterlijnen, voorveren en achterspringers, afhankelijk van de grootte. In de pleziervaart wordt de tros bevestigd aan een klamp aan de zijde van het schip en worden de dikke bootmeerlijnen bevestigd aan ringen of bolders langszij.

Zubehör für Festmacher

Schokdemper
Van € 12,99
Nirosta schokdemper
Van € 15,99

Hoe verzorg ik landvasten?

Met de juiste verzorging blijven de landvasten van de boot lang zacht en soepel. Alles wat u daarvoor nodig hebt is een bak warm water en een mild schoonmaakmiddel.

Leg de tros in een mengsel van water en mild afwasmiddel en kneed het met uw handen. Als er weinig of geen vuil uit de lijn komt, moet deze enkele uren in het water blijven liggen. Daarna moet de tros met schoon water worden afgespoeld en gedroogd. Wassen in een wasmachine wordt afgeraden, omdat de mechanische spanning door de wrijving wordt verhoogd.

Toebehoren voor landvasten
 
Schokdemper
Schokdemper
vanaf € 12,99
 
Nirosta schokdemper
Nirosta schokdemper
vanaf € 15,99
  
Smart Snubber
Smart Snubber
vanaf € 14,99
 
Schokdemper
Schokdemper
vanaf € 57,99
 
Touwreiniger
Touwreiniger
€ 41,99
 
Unimer U-Cleat demper
Unimer U-Cleat demper
vanaf € 31,99
 
Compasssnijder
Compasssnijder
€ 125,99
 
Schokdemper
Schokdemper
vanaf € 12,99
Nirosta schokdemper
Nirosta schokdemper
vanaf € 15,99
Smart Snubber
Smart Snubber
vanaf € 14,99
Schokdemper
Schokdemper
vanaf € 57,99

Welke veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen bij het hanteren van meertouwen?

  • Gebruik van beschermende kleding
  • Controle van de trossen
  • Vermijden van knopen
  • Veilige en correcte bevestiging van de lijn
  • Vermijden van overbelasting
  • Afstand tot motoren en schroeven
  • Afstand tot andere boten en schepen

Wat zijn de wettelijke eisen voor landvasten?

Afhankelijk van het land zijn er enkele wettelijke eisen voor landvasten op boten. Deze kunnen bijvoorbeeld geregeld zijn in een Meerlijnenverordening. Hierin staat onder andere dat landvasten een bepaalde breukbelasting en rek moeten hebben en van bepaalde materialen gemaakt moeten zijn. Daarnaast zijn er voorschriften voor het gebruik, zodat landvasten regelmatig gecontroleerd, vervangen en correct bevestigd moeten worden.

Veelgestelde vragen - FAQs

Wat doet een landvastenlijn?

Landvasten zijn geschikt om een boot aan een steiger of aan andere boten vast te maken. Met behulp van de tros kan de boot rustig en veilig op zijn ligplaats blijven. Een goede landvastenlijn is niet alleen bestand tegen vocht, wind en golven, maar ook tegen UV-straling. Hij moet ook elastisch zijn zodat de boot niet zo hard in de fittingen drukt.

Hoe lang gaan landvasten mee?

Net als andere materialen zijn landvasten niet ontworpen om eeuwig mee te gaan. De levensduur kan echter worden verlengd met hoogwaardig onderhoud, maar factoren zoals vuil, zout, mechanische belasting en UV-straling kunnen de levensduur verkorten.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en bespaar 5,00 €

Abonneer u nu op onze gratis nieuwsbrief en profiteer van

  • exclusieve kortingsacties
  • aantrekkelijke merkaanbiedingen
  • het laatste nieuws en trends