Bilgepompen

Top-Seller

Water in het schip kan vele oorzaken hebben. De gevaarlijkste is een lek in de romp, waardoor er constant water ongecontroleerd naar binnen stroomt. Zelfs de kleinste gaatjes in het onderwaterschip laten door de druk in korte tijd enorme hoeveelheden water in de boot stromen, waardoor deze kan zinken. Lekkende watertanks, toiletten en slangen zijn ook typische oorzaken van een natte bilge. Vocht en vooral een permanent waterniveau in de boot zijn de belangrijkste oorzaken van corrosie, schade aan laminaat en schade aan houten interieuronderdelen.

Wat je moet weten over een lenspomp

Een lenspomp hoort op elke boot. Het is een belangrijk onderdeel van de veiligheidsuitrusting. Veel landen en overheden schrijven wettelijk handmatige of automatische lenspompen voor, afhankelijk van de grootte van het vaartuig, het soort gebruik en het gebied. Op grotere zeegaande jachten zijn twee onafhankelijk werkende lenspompen zinvol. In de regel wordt de handpomp in de kuip geïnstalleerd en bediend. De bekende en krachtige handmatige lenspompen van Whale zijn membraanpompen die een laag gewicht combineren met een hoge pompcapaciteit. Voor kleinere en middelgrote boten zijn ze ideaal voor montage op het schot. Om snel en veilig water uit de bilge te pompen, moeten bilgeslangen of leidingen zorgvuldig worden gelegd. Er moet rekening worden gehouden met de maximale aanzuighoogte en de maximaal mogelijke lengte van de bilgeslang. Op het laagste punt van de bilge, in de pompput, moet een zuigzeef met filter worden geïnstalleerd om te voorkomen dat vuil en grotere onderdelen worden aangezogen. Regelmatige inspectie en reiniging van het filter is onderdeel van de veiligheidscontrole aan boord.

Elektrische lenspompen en lenspompen

Hetzelfde geldt voor elektrische lenspompen die van stroom worden voorzien via de stroomvoorziening aan boord. Elektrische lenspompen moeten een eigen schakelaar hebben om ze aan en uit te zetten. Het circuit moet gezekerd zijn. De zekering moet overeenkomen met de stroomopname van de elektrische pomp en continue werking in noodgevallen moet worden gegarandeerd door de juiste kabeldoorsneden te gebruiken. Automatische lenspompen starten automatisch bij een bepaald waterpeil, op voorwaarde dat de lensschakelaar is ingeschakeld. Een vlotterschakelaar is ofwel geïntegreerd in de pomp voor automatische werking of apart gemonteerd in de bilge. Er kunnen ook extra vlotterschakelaars worden geïnstalleerd op verschillende locaties, bijvoorbeeld in het motorcompartiment, om het hele bilgegebied van de boot te bewaken.

Kan ook worden gebruikt als multifunctionele pomp

Handmatige lenspompen zoals elektrische lenspompen kunnen ook worden gebruikt als multifunctionele pompen, bijvoorbeeld voor het leegpompen van de vuilwatertank of grijswatertank. Hoogwaardige ontwerpen van merkfabrikanten Jabsco of Johnson zijn robuust, oliebestendig en ongevoelig voor chemicaliën. Het voordeel van lenspompsystemen van grote merkfabrikanten zoals Whale, Johnson, Jabsco en Compass is dat reserveonderdelen en accessoires verkrijgbaar zijn bij vrijwel elke scheepshandelaar en watersportwinkel wereldwijd.

Onlangs bekeken producten