SCHOONMAKEN EN VERZORGEN VAN UW BOOT


Als de boot nieuw wordt gekocht, glanst hij en biedt hij een prachtig aanzicht. Na verloop van tijd hoopt zich echter veel vuil op de boot op en gaat de glans verloren. Hardnekkig vuil hoopt zich vaak op de boot op, vooral tijdens de wintermaanden. Met een paar tips en trucs zal uw boot glimmen als op de eerste dag en er als nieuw uitzien. Maar wanneer is de beste tijd om de boot schoon te maken en waar moet u op letten? Alle antwoorden over de ideale bootverzorging vindt u in het volgende artikel.

Wanneer is de beste tijd om uw boot schoon te maken?

In het beste geval moet u uw boot regelmatig onderhouden en schoonmaken. Vooral vóór lange reizen, als uw boot eerder op het land heeft gelegen, moet een grondige schoonmaak worden uitgevoerd. Daarom is het reinigen en conditioneren voor en na de winter zeer belangrijk. Voor de winter moet uw boot ook een grondige schoonmaakbeurt krijgen om schade door kou en vocht te voorkomen. Een ruwe basisreiniging wordt ook aanbevolen na elke reis om onzuiverheden die tijdens de reis zijn ontstaan te verwijderen en schade te herstellen.

Wat is de beste manier om uw boot schoon te maken en te onderhouden?

Er zijn speciale bootreinigers om de boot weer in vorm te krijgen. Hoe u de afzonderlijke onderdelen van de boot precies moet schoonmaken, leest u in het volgende:

Een boot schoonmaken - Hoe het werkt

Teak meubilair

Voor teakhouten meubelen zijn speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar om verkleuring, olie, vet en vuil te verwijderen.


Tapijt

Het tapijt wordt eerst geveegd met een bezem om grof vuil te verwijderen. Voor grotere vlekken kan een vlekkenverwijderaar worden gebruikt, maar die moet geschikt zijn voor het specifieke materiaal.

Bekleding

Om de bootbekleding te reinigen is eerst een borstel geschikt voor het grove vuil. Daarna kunt u het vuil het beste verwijderen met een vochtige doek en warm water en een mild schoonmaakmiddel. Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken kan ook een speciale vlekkenverwijderaar voor gestoffeerde meubelen worden gebruikt. Dit mag het materiaal echter niet beschadigen. Daarna moet de bekleding worden gedroogd met een doek, omdat direct zonlicht de bekleding zou kunnen bleken.

Onderwaterschip

Om het onderwaterschip te reinigen heeft u een hogedrukreiniger nodig. Hiermee kunt u in enkele minuten alle aangroei van de boot verwijderen.

De boot polijsten

Na het wassen is het tijd om de boot te polijsten. Zorg ervoor dat er geen vuil of olie op de boot zit. Een polijstbeurt is vooral geschikt als het oppervlak van de boot dof of mat is.

Begin met een grof schuurpoetsmiddel en werk de bovenkant af met een fijner poetsmiddel. Gebruik voor het schuren een schuurblok en grof schuurpapier om nog grotere onvolkomenheden en krassen te verwijderen. De keuze van de korrel hangt af van de grootte van de beschadigingen en krassen en van de kleur van de boot. Werk in het beste geval in cirkelvormige bewegingen en vervang het schuurpapier zodra het versleten is.

Belangrijk

Laat geen enkele plek op de boot weg en polijst elke plek evenveel. Hiervoor kunt u de boot volgens een schema in verschillende secties verdelen en steeds in dezelfde volgorde werken.

Boot in de was zetten

Om de boot te beschermen tegen weersinvloeden en verwering kan ook een bootwas worden gebruikt.

POLIJSTMACHINES EN TOEBEHOREN

Advies over milieuvriendelijkheid en duurzaamheid bij bootonderhoud

  1) Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakproducten (zonder bleekmiddel en schadelijke chemicaliën)

  2) Vermijd overmatig gebruik van reinigingsmiddelen

  3) Gebruik in water oplosbare wassen

  4) Voer gebruikte schoonmaakmiddelen en afvalwater correct af

  5) Denk aan energie-efficiëntie (bijvoorbeeld energiebesparende pompen en ventilatoren)

Welke schoonmaakmiddelen zijn het meest geschikt?

Milieuvriendelijke schoonmaakproducten die biologisch afbreekbaar zijn of natuurlijke reinigingsmiddelen zoals azijn, zuiveringszout of citroenzuur zijn het beste. Het gebruik van schoonmaakmiddelen hangt ook af van het materiaal van de boot. De schoonmaakproducten moeten geschikt zijn voor alle soorten oppervlakken en boten. Als u vervolgens de instructies van de fabrikant opvolgt, krijgt u de boot snel weer glanzend.

Bougies NGK CR
Van € 13,99

Welke fouten moeten ten koste van alles worden vermeden bij het schoonmaken van boten?

Bij het schoonmaken van een boot zijn er enkele fouten die moeten worden vermeden:

Schadelijke chemicaliën zoals agressieve oplosmiddelen of bleekmiddel kunnen schade aan de boot veroorzaken en negatieve effecten hebben als ze in het milieu terechtkomen. Gebruik niet te veel schoonmaakmiddel om grondstoffen te sparen en verspilling te voorkomen. Grove schoonmaakborstels of staalwol kunnen krassen achterlaten op de boot en het oppervlak op lange termijn beschadigen. Overmatig gebruik van water moet ook worden vermeden om hulpbronnen en energie te besparen.

Hoe beschermt u uw boot tegen schade in de winter?

Met deze tips blijft uw boot goed beschermd in de winter:

  1) Afdekken (waterdichte en ademende wintertent of een dekzeil)

  2) Opslaan op een veilige en beschutte plaats (bescherming tegen storm en weerschade)

  3) Lucht uw boot om vocht en schimmel te voorkomen

  4) Verwijder alle waterresten voordat u de boot opbergt voor de winter (voorkom roest en corrosie)

  5) Gebruik een verfbeschermer om de boot te beschermen tegen UV-stralen en de elementen

Hoe beschermt u uw boot tegen schade in de winter?

Met deze tips blijft uw boot goed beschermd in de winter:

  1) Afdekken (waterdichte en ademende wintertent of een dekzeil)

  2) Opslaan op een veilige en beschutte plaats (bescherming tegen storm en weerschade)

  3) Lucht uw boot om vocht en schimmel te voorkomen

  4) Verwijder alle waterresten voordat u de boot opbergt voor de winter (voorkom roest en corrosie)

  5) Gebruik een verfbeschermer om de boot te beschermen tegen UV-stralen en de elementen


Veelgestelde vragen - FAQs

Waarom moeten boten regelmatig worden schoongemaakt?

Door de boot regelmatig schoon te maken, bescherm je hem tegen schade en verleng je de levensduur. Het uiterlijk wordt ook verbeterd en de boot blijft in perfecte staat. Grondig reinigen biedt de mogelijkheid voor zorgvuldig onderhoud van de boot en tijdige reparatie van schade. Bovendien worden afval en chemische resten in het milieu vermeden en is de veiligheid van de boot permanent gegarandeerd.

Wanneer is de beste tijd om je boot schoon te maken?

De boot moet worden schoongemaakt als hij lange tijd niet is gebruikt - voor en na de winter en aan het einde van een reis.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en bespaar 5,00 €

Abonneer u nu op onze gratis nieuwsbrief en profiteer van

 • exclusieve kortingsacties
 • aantrekkelijke merkaanbiedingen
 • het laatste nieuws en trends