Oliegoed: alles wat u moet weten over zeilkleding


De fascinatie van het zeilen bestaat uit unieke ervaringen op zee, vriendschappen die worden gesloten en de nabijheid van de natuur: dagenlang met anderen in kleine ruimtes zijn, zonnige en stormachtige dagen doorstaan, is voor het leven aan elkaar gelast. Je hebt echter ook geschikte kleding nodig voor de verschillende weersomstandigheden. Zeilkleding moet niet alleen ademend en waterdicht zijn, maar ook veerkrachtig. Conventionele functionele kleding is hiervoor niet voldoende. Waarom het juiste layering systeem belangrijk is bij het zeilen, wat "oliegoed" is en hoe je de juiste zeilkleding kunt vinden, lees je hier.

Wat is "oliegoed"?

Oliegoed beschrijft traditioneel de beschermende kleding van zeelieden en staat voor een waterdichte bovenkleding.

Maar waar komt de naam "oliegoed" vandaan?

Dit speciale type zeilkleding werd oorspronkelijk gemaakt van linnen stof, waarvan het oppervlak werd geïmpregneerd met lijnolie. Dit werd gebruikt om de kleding waterdicht te maken. Sinds het midden van de 19e eeuw wordt rubber gebruikt om het linnen af te dichten. Om de kleding waterdicht te houden, moest deze voortdurend met olie of was worden ingesmeerd. 

Met de uitvinding van vulkanisatie kon waterdichte kleding met een rubberen coating worden gemaakt. Tegenwoordig is de traditionele olievacht natuurlijk veel moderner. Sinds de 20e eeuw zijn rubberen stoffen vervangen door synthetische kunststoffen zoals PVC. Tegenwoordig is het meeste textiel voor zeelieden gemaakt van moderne synthetische stoffen zoals Sympatex of Gore-Tex. Toch wordt de oude naam  "oliegoed" voor bovenkleding tijdens het zeilen. Moderne zeilkleding heeft echter weinig gemeen met conventionele olievachten.

Met de uitvinding van vulkanisatie kon waterdichte kleding met een rubberen coating worden gemaakt. Tegenwoordig is de traditionele olievacht natuurlijk veel moderner. Sinds de 20e eeuw zijn rubberen stoffen vervangen door synthetische kunststoffen zoals PVC. Tegenwoordig is het meeste textiel voor zeelieden gemaakt van moderne synthetische stoffen zoals Sympatex of Gore-Tex. Toch wordt de oude naam  "oliegoed" voor bovenkleding tijdens het zeilen. Moderne zeilkleding heeft echter weinig gemeen met conventionele olievachten.


Onze best verkopende producten: Categorie oliejassen

Waarom heb je oliegoed nodig?

De oliegoed is ideaal om de extreme weersomstandigheden op volle zee tegen te gaan en biedt zo optimale bescherming tijdens het zeilen. De all-weather kleding is ademend en beschermt tegelijkertijd tegen nattigheid of wind. Goede oliehuiden kunnen veel verdragen: Het beschermt tegen kou en wind, tegen vocht en nevel.


Waarom is oliegoed alleen niet genoeg?

Alleen het dragen van waterdichte zeilkleding is niet voldoende om u voor te bereiden op de volgende zeiltocht. Zeilkleding moet altijd waterdicht en winddicht zijn. Helaas bestaat er niet zoiets als warme zeilkleding, dus moeten verschillende kledingstukken worden gecombineerd. Er bestaan weliswaar olievellen van dikker of dunner materiaal, maar dat zegt niets over de thermische prestaties. Vaak is het ademend vermogen van de kleding doorslaggevend voor het al dan niet bevriezen tijdens het zeilen. Als het vocht goed van het lichaam wordt afgevoerd, hoeft geen zeiler het meer koud te hebben.

Welke zeilkleding heb je nodig?

De keuze van de zeilkleding is altijd afhankelijk van de respectieve omstandigheden en locaties. Eerst moet je je afvragen of je een compleet zeilpak nodig hebt of alleen een zeiljack of -broek.

In de regel wordt onderscheid gemaakt tussen zeilkleding  (Coastal & Inshore). Offshore zeilen (Ocean & Offshore) zoals zeilen voor wedstrijden  (Racing) onderscheiden. Het soort zeilen bepaalt ook de geschikte zeilkleding.

Welche Segelbekleidung die richtige für Sie ist, hängt von folgenden Faktoren ab:

 • Häufigkeit auf dem Wasser
 • Jahreszeit
 • Wetterbedingungen
 • Größe des Bootes
 • Art des Segelns: Einsteiger, gemütliche Fahrten oder sportliche Regatten
 • Persönliche Präferenz

Oliejassen voor de volle zee

-40%
-36%
Van € 29,99 € 46,99
-36%
Van € 29,99 € 46,99
-20%
Ara Damen Lack-Sandale
Van € 79,99 € 99,99
-43%
Van € 129,99 € 229,00
-23%
Van € 229,99 € 299,99
-47%
Van € 89,99 € 169,99
-20%
Van € 39,99 € 49,99
-40%
Van € 59,99 € 99,99
-29%
Van € 49,99 € 69,99
-13%
Van € 139,99 € 159,99
-27%
Van € 79,99 € 109,99
-45%
Brühl Coolmax® chino broek
Van € 59,99 € 109,99

Aan welke eisen moet zeilkleding voldoen?

Zeilkleding moet waterdicht, ademend en veerkrachtig zijn. De juiste kleding op volle zee voert vocht af en beschermt tegen wind en water. tegelijkertijd moet zeilkleding het mogelijk maken het lichaamsvocht dat vrijkomt van binnenuit te laten wegstromen. Ook het draagcomfort is belangrijk, zodat u zich comfortabel kunt voelen in uw zeilkleding. Want om deskundig te zeilen is bewegingsvrijheid nodig.

Het 3-lagen principe: hoe kleed je je goed voor het zeilen?

Aangezien zeilen soms zweterig kan zijn, wordt functionele kleding aanbevolen: Dit geeft continu vocht af en zorgt voor een aangenaam lichaamsklimaat. De uienlook heeft zich vooral voor buitenactiviteiten bewezen.. Door verschillende kledinglagen te combineren, kunt u flexibel reageren op veranderende weersomstandigheden en de afwisseling van fysieke activiteiten en ontspanningsfasen.

 

DHet 3-lagen principe bestaat uit:

1) Basisschicht

Die erste Schicht der Bootsbekleidung sollte aus Funktionsunterwäsche bestehen. Diese Basisschicht ist auch als sogenannte „Baselayer“ bekannt und verfolgt das Ziel, Schweiß vom Körper abzuleiten. Baselayer bestehen oftmals aus Kunstfaser wie beispielsweise Polyester. Bei kalten Temperaturen ist eine wärmende Basisschicht mit bspw. Merinowolle empfehlenswert.

2) Mittelschicht

Die mittlere Schicht sorgt für Atmungsaktivität, Sonnenschutz und Wärmeisolation. Segler sprechen bei der Mittelschicht auch von „Midlayer“ oder einer Isolationsschicht. Diese soll die Feuchtigkeit der Basisschicht aufnehmen und gleichzeitig den Körper warm halten. Abhängig vom Klima kann die mittlere Schicht aus einem Pullover, T-Shirt, Langarm-Shirt oder einer Softshell- bzw. Fleecejacke bestehen. An heißen Tagen kann die mittlere Schicht auch als Außenschicht fungieren.

3) Außenschicht

Bei der Segelbekleidung besteht die letzte und dritte Schicht („Toplayer“) aus atmungsaktivem Ölzeug. Die Außenschicht dient nicht nur dem Feuchtigkeitstransport, sondern auch als Wetterschutz. Deshalb hat die Segelbekleidung verschweißte Nähte und wasserdichte Reißverschlüsse. Somit ist ein idealer Schutz gegen Nässe gewährleistet.

Onze baselayer biedt

Onze midlayer biedt

Waar moet je op letten bij het kopen van zeilkleding?

Er zijn een paar dingen om in gedachten te houden bij het passen van zeilkleding.

1) Bewegingsvrijheid

De pasvorm en bewegingsvrijheid moeten worden overwogen, want zowel te strakke als te losse kleding kan een belemmering vormen en in de weg zitten tijdens de zeiltocht. Om de bewegingsvrijheid te controleren kunt u gewoon uw knieën buigen en uw bovenlichaam draaien alsof u een lier bedient. U zult merken of u alle bewegingen goed kunt uitvoeren of dat u zich beperkt voelt door de kleding. Daarna kunt u gaan staan en u zo ver mogelijk uitstrekken. De zeilkleding moet vooral bij de schouders, knieën en billen passen.

2) Instellingen

Tegelijkertijd moet de bootkleding individueel aan uw lichaam zijn aangepast.Vor Alle zeilbroeken kunnen in de taille worden versteld door middel van riempjes of gespen. Controleer bij het passen of de kleding zelfstandig kan worden aangetrokken en aangepast. De zoom van zeiljacks kan meestal worden aangepast met een elastiek ter bescherming tegen water en wind.. De benen en armen van de zeilkleding moeten kunnen worden aangetrokken met een riem of klittenbandsluiting.

3) Kraagwijdte

De kraag moet zo strak mogelijk zitten om te beschermen tegen vocht, wind en kou. Toch moet de kraag comfortabel zitten en niet verstikkend zijn.. In het beste geval test u de pasvorm door te passen met de capuchon opgeborgen en met de capuchon opgezet. Met de capuchon op moet je je hoofd nog goed kunnen bewegen en alles kunnen zien.

4) Jaszakken

Het belang van extra's zoals zakken in het zeiljack mag niet worden onderschat. Deze zijn niet alleen geschikt als opbergruimte voor bijvoorbeeld zakdoeken, maar verwarmen ook de handen op koude dagen op volle zee. Er zijn zelfs zeiljassen met speciaal voor dit doel gevoerde zakken. Deze moeten echter altijd dicht zijn of drainage hebben tijdens het varen.

Wat is de beste manier om oliegoed en zeilkleding te onderhouden?

Let voor het wassen op de wasvoorschriften van de fabrikant en verwijder grof vuil onder stromend water. U moet ook alle ritsen en klittenbandsluitingen sluiten en de capuchon uit de kraag halen. Voor zeilkleding is een wasprogramma voor gemakkelijk te onderhouden textiel op 40 graden Celsius met zo weinig mogelijk wasmiddel geschikt.

Das sollten Sie bei der Pflege Ihres Ölzeugs vermeiden:

 • Waschmittel mit Füllstoffen, hohem Seifenanteil oder Duftstoffen
 • Weichspüler oder Bleiche
 • Bügeln
 • Chemische Reinigung

Oliejassen voor binnenwateren

Van € 39,99

Häufig gestellte Fragen - FAQs

Was ist Ölzeug?

Ölzeug bezeichnet eine wasserdichte Schutzkleidung für Seeleute. Ölzeug gibt es für Herren und Damen gleichermaßen.

Warum sagt man Ölzeug?

Diese Segelbekleidung wurde ursprünglich aus einem Leinenstoff hergestellt und die Oberfläche mit Leinöl imprägniert.

Was zieht man unter Ölzeug an?

Unter dem Ölzeug trägt man Funktionsunterwäsche sowie T-Shirts, Pullover oder Fleece- und Softshelljacken.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en bespaar €5

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en profiteer van:

 • exclusieve kortingsacties
 • aantrekkelijke merkaanbiedingen
 • het laatste nieuws en de nieuwste trends