WAAROP TE LETTEN BIJ DE AANKOOP VAN EEN KAARTPLOTTER & GPS-PLOTTER

Kaartplotters zijn essentieel voor snelle en veilige navigatie en maken daarom deel uit van het repertoire van elke booteigenaar.

Een kaartplotter is een handig apparaat dat u helpt bij het navigeren op zee, door kustwateren en in binnenwateren. GPS-kaartplotters zorgen overal en altijd voor een nauwkeurige plaatsbepaling. Bovendien kunt u met kaartplotters uw route nauwkeurig plannen en volgen door gedetailleerde kaarten en nauwkeurige positie-informatie te verstrekken.

Het volgende artikel introduceert de verschillende soorten kaartplotters, inclusief hun specifieke functies en kenmerken. Daarnaast leert u belangrijke factoren waarmee u rekening moet houden bij de keuze en aanschaf.

Wat is een kaartplotter?

Een kaartplotter is een elektronisch apparaat dat gedetailleerde kaarten en nauwkeurige positiegegevens kan weergeven. Kaartplotters worden vaak gebruikt door schippers om hun route op het water of op het land te plannen of te volgen.

Ze worden gebruikt om belangrijke informatie weer te geven, zoals snelheid, koers, diepte, temperatuur en andere relevante gegevens. De meeste kaartplotters hebben GPS-technologie die de positie van de gebruiker kan bepalen en kaart- en navigatiegegevens kan leveren.

Topseller

-20%
Van € 119,99 € 149,99
-25%
Van € 299,99 € 399,99
-12%
Lowrance Elite FS
Van € 899,99 € 1.019,99

Welke soorten kaartplotters zijn er?

Er is nu een breed scala aan verschillende kaartplotters voor boten. Deze kunnen worden gekozen afhankelijk van het toepassingsgebied en het doel. De meest voorkomende types zijn:

 • Stand-alone kaartplotters
  De stand-alone kaartplotter is meestal groter en krachtiger dan draagbare modellen en heeft een ingebouwd GPS-systeem.

 • Draagbare kaartplotters
  Deze modellen zijn licht en compact, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Daarom zijn ze ideaal voor schippers en zeilers die op zoek zijn naar een eenvoudig navigatieapparaat.

 • Multifunctionele displays
  Multifunctionele displays bieden een combinatie van kaartplotter, radar, sonar, instrumentenweergave en andere functies. Daarom worden ze vooral aanbevolen voor ervaren schippers die uitgebreide navigatiefuncties nodig hebben.

 • Kaart software
  Kaartensoftware kan worden geïnstalleerd op een pc, tablet of smartphone en biedt zowel navigatie- als kaartfuncties. Deze optie is ideaal voor mensen die al een geschikt apparaat bezitten en geen extra hardware willen aanschaffen.

Kaartplotter

-8%
Van € 969,99 € 1.049,99
-7%
Van € 419,99 € 449,99
-14%
Van € 869,99 € 1.009,99

Welke functies moet een moderne kaartplotter hebben?

Een moderne kaartplotter moet nauwkeurige bootnavigatie en gedetailleerde kaartweergave bieden.

GPS-systeem

Een geïntegreerd GPS-systeem is belangrijk voor nauwkeurige positie-informatie. Een hoogwaardig GPS-systeem maakt precieze navigatie mogelijk en verbetert dus ook de veiligheid van de schipper.

Elektronische kaartsystemen moeten bovendien diverse navigatietaken voor schippers uitvoeren, zoals routeplanning, trackopslag, waypointnavigatie, getijfuncties, wedstrijdtactiek en windprogramma's.

 

Kaartweergave

Een goede kaartplotter moet een gedetailleerde kaartweergave in hoge resolutie bieden. De mogelijkheid om snel en gemakkelijk in te zoomen en door de kaarten te scrollen maakt effectieve navigatie mogelijk. De zoomfunctie kan worden gebruikt om het zeegebied in schaal en resolutie te vergroten of te verkleinen.

Visvinder met kaartplotter: echolood

Een echolood is een technologie die is geïntegreerd in een visvinder. Hiermee worden vissen en andere objecten onder water gedetecteerd. Voor de visuele weergave wordt een kaartplotter gebruikt.

Echosounders met kaartplotters stellen zeelieden in staat een volwaardige fishfinder met grafische weergave onder water te hebben. Een voorwaarde hiervoor is een geschikte dieptemeter. Een dieptemeter is een belangrijke functie in een kaartplotter, omdat deze de kapitein informeert over de actuele waterdiepte.

 

Radar-, sonar- en AIS-systemen

Een moderne kaartplotter biedt een groot aantal functies, zoals de integratie van radar-, sonar- en AIS-systemen. Deze functies kunnen u helpen obstakels op te sporen en een veilige navigatie te handhaven

 

Draadloze connectiviteit

Wi-Fi interfaces, Bluetooth en Wifi functies kunnen worden gebruikt om een functionele gegevensoverdracht over de hele wereld te garanderen.

Gebruiksvriendelijkheid

Een gebruiksvriendelijke kaartplotter moet gemakkelijk te gebruiken zijn (intuïtieve gebruikersinterface die gemakkelijk te begrijpen en te navigeren is). Een kaartplotter met eenvoudige functies en een duidelijk display maakt het navigeren veel gemakkelijker.

 

Connectiviteit

Een moderne kaartplotter moet ook compatibel zijn met andere apparaten: In het digitale tijdperk moet je hem kunnen aansluiten op je pc, tablet of smartphone. Dit maakt eenvoudige overdracht van gegevens mogelijk en biedt extra functionaliteit.

Fishfinder

-20%
Van € 119,99 € 149,99
-22%
Van € 389,99 € 499,99
-24%
Van € 279,99 € 369,99

Welke interfaces zijn bijzonder belangrijk?

NMEA 0183 / NMEA 2000 / Seatalk / Seatalk Ng zijn standaard interfaces voor de overdracht van gegevens tussen elektronische apparaten aan boord van een schip. Ethernet- en USB-poorten maken het mogelijk de kaartplotter aan te sluiten op andere apparaten aan boord (bijv. computer of radar). WiFi zorgt voor een draadloze verbinding met mobiele apparaten of een draadloos netwerk aan boord voor het downloaden van updates of het synchroniseren van gegevens.

Moderne kaartplotters moeten over de volgende belangrijke interfaces beschikken:

 • NMEA 0183
 • NMEA 2000
 • Seatalk
 • Seatalk Ng
 • Ethernet
 • USB
 • WiFi

Welke systemen kunnen op de GPS-kaartplotter worden aangesloten?

De volgende systemen en apparaten kunnen op een GPS chartplotter worden aangesloten:

1) Radar

Voor een uitgebreid scheepsmonitoringsysteem kan een radarsysteem worden gekoppeld aan een GPS-kaartplotter. Hiermee kan zowel de locatie van het schip als de omgeving in de gaten worden gehouden. Ook waarschuwingen voor gevaren zoals riffen of klippen kunnen op deze manier gemakkelijk worden gedetecteerd.

2) Automatische piloot

Een GPS-kaartplotter kan worden gekoppeld aan een stuurautomaat zodat het schip automatisch kan sturen. Dit maakt de reis van het schip veiliger en comfortabeler omdat het de koers van het schip kan aanhouden zonder menselijke tussenkomst. De koppeling met een stuurautomaat geeft de GPS-kaartplotter extra functies, zoals het detecteren van navigatieobjecten en het weergeven van weersvoorspellingen.

3) AIS (automatische identificatiesystemen)

Door AIS te integreren met een GPS-kaartplotter kunnen schepen in de buurt worden gevolgd en geïdentificeerd. Dit kan het risico op aanvaringen verkleinen door continu een veilige positie ten opzichte van andere schepen in het water te bewaken. Bovendien kunnen AIS-systemen ook informatie verstrekken over de positie, snelheid en koers van het eigen schip om de navigatie te vergemakkelijken.

4) Sonar en visvinders

De integratie van sonar- en visvindersystemen met een GPS-kaartplotter maakt het mogelijk vis en obstakels onder water nauwkeurig te lokaliseren. Dit maakt het vissen of navigeren in onbekende wateren veel gemakkelijker. Bovendien maakt de combinatie van GPS- en sonartechnologie nauwkeurige kaartlegging en navigatie mogelijk die snel en gemakkelijk aan individuele behoeften kan worden aangepast.

5) Weerinformatiesystemen

Een GPS-kaartplotter kan ook worden gekoppeld aan weersinformatiesystemen. Hierdoor kunnen schippers actuele weersvoorspellingen en informatie krijgen. Dit is vooral nuttig voor langeafstands- en offshorevaren, omdat het schippers een beter idee geeft van de huidige en toekomstige weersomstandigheden

6) Entertainment systemen

U kunt uw GPS-kaartplotter ook aansluiten op een entertainmentsysteem aan boord. Met deze aansluiting kunt u genieten van muziek, video's en andere media-inhoud terwijl u rijdt.

Zijn er bestaande apparaten die op de kaartplotter kunnen worden aangesloten?

In feite zijn er verschillende apparaten die u op een kaartplotter kunt aansluiten om de functionaliteit te verbeteren. Hier zijn enkele belangrijke interfaces en apparaten die compatibel zouden moeten zijn met een moderne kaartplotter:

 • Radar (vergroot de zichtbaarheid op het water en detecteert obstakels)
 • Autopiloot (automatisering van de navigatie)
 • AIS (detectie van schepen in de buurt)
 • Sonar (diepte en structuur van het water)
 • Mobiele apparaten (connectiviteit met smartphones en tablets om gegevens en kaarten in real time te synchroniseren en functies voor afstandsbediening mogelijk te maken)

Radio systemen

Vaste marifoon CX-800 GPS
€ 209,99
-11%
Simrad RS40 marifoon met GPS
Van € 579,99 € 649,99
-11%
B&G marifoon V60 met GPS
Van € 579,99 € 649,99

Wat kost een kaartplotter?

De kosten van een nieuw apparaat hangen altijd af van wat uw behoeften zijn en welke functies voor u belangrijk zijn. Daarom kunnen de kosten van een kaartplotter sterk variëren, afhankelijk van het merk, het model en de functies.U kunt eenvoudige echolood kaartplotters krijgen vanaf ongeveer 300 euro, terwijl u voor high-end, krachtige modellen met uitgebreide functies en een groot display enkele duizenden euro's moet begroten.

De kosten variëren ook afhankelijk van de grootte van het display, de aansluitmogelijkheden, de sonarfuncties, de geïntegreerde kaarten en de andere getoonde facetten. Daarom is het belangrijk eerst een budget vast te stellen en vervolgens te beslissen welke functies en kenmerken voor uw toepassing het belangrijkst zijn. Zo kan een verstandige investering worden gedaan.

Veelgestelde vragen - FAQ's


Wat is een kaartplotter?

Een kaartplotter is een elektronisch apparaat dat een digitale zeekaart weergeeft en de schipper een visuele weergave van de positie van het schip in real time biedt.

Hoeveel kost een kaartplotter?

De kosten van een kaartplotter variëren afhankelijk van de grootte, de functies, het merk en het model. Prijzen voor kaartplotters beginnen meestal bij 300 euro. U kunt echter ook enkele duizenden euro's uitgeven.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en bespaar €5

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en profiteer van:

 • exclusieve kortingsacties
 • aantrekkelijke merkaanbiedingen
 • het laatste nieuws en de nieuwste trends