HOE U DE JUISTE BUITENBOORDMOTOR VINDT


De zon schijnt in uw gezicht terwijl u met uw boot door het bruisende water vaart. Terwijl u de motor start en de boot langzaam van de steiger wegvaart, voelt u plotseling een schok en de boot slaat af. De motor is uitgevallen. De motor is uitgevallen. En wat nu?

Dit is precies waar de buitenboordmotor om de hoek komt kijken - want hij krijgt uw boot in een mum van tijd weer aan de praat. Voor een snelle rit over de golven of voor ontspannende uren op het water: de buitenboordmotor is een van de belangrijkste metgezellen van elke bootliefhebber. Maar welke vragen moet je jezelf stellen voor de aankoop en waar moet je op letten? Alle antwoorden vindt u in het volgende artikel.

Een buitenboordmotor kopen: Waar moet je op letten bij het kopen van een buitenboordmotor?

Bij het kopen van een buitenboordmotor moet u letten op belangrijke factoren om het juiste product voor uw individuele behoeften te vinden. Ten eerste is het belangrijk om de prestaties van de motor te bekijken. U moet ervoor zorgen dat de buitenboordmotor voldoende vermogen heeft om de boot effectief te verplaatsen.

Daarnaast moet u rekening houden met het volume van de motor, zodat deze niet te luidruchtig is en afbreuk doet aan de vaarervaring. Een andere cruciale factor is brandstofefficiëntie: met een zuinige motor kunt u geld besparen en tegelijkertijd het milieu minder belasten. U moet ook rekening houden met de grootte en het gewicht van de motor, vooral als het gaat om draagbaarheid en opslag.

Heeft u een buitenboordmotor met korte of lange as nodig?

Of u een korte- of lange-as buitenboordmotor nodig hebt, hangt af van verschillende factoren van uw boot. Deze aspecten moeten worden overwogen:

Lengte van de boot

Buitenboordaslengtes spelen een cruciale rol.
Korte buitenboordmotoren zijn het meest geschikt voor boten tot ongeveer 4,5 meter lengte, zoals rubberboten en snellere motorboten.
Aan de andere kant worden lange buitenboordmotoren vooral aanbevolen voor boten langer dan 4,5 meter.

Type boot

Heeft u een platte boot met een vlakke achtersteven? Dan is een korte-as buitenboordmotor geschikt. Heeft uw boot echter een hogere zijkant of een diepe achtersteven, dan kunt u beter kiezen voor een buitenboordmotor met lange as. U moet er ook rekening mee houden of de motor door de golfslag aan de achterkant uit het water wordt getrokken, zoals bijvoorbeeld bij een zeilboot het geval is. In dat geval is een buitenboordmotor met lange as ook geschikt.

Musto Carry all
Van € 49,99
Van € 29,99 (€ 29,99 / m) (€ 19,99 / 1 m)

Welke buitenboordmotor is de juiste?

Nu stelt u zichzelf de vraag "Maar welke buitenboordmotor is de juiste voor mijn boot?". Om de vraag te beantwoorden worden verschillende boottypes gepresenteerd - samen met een basisadvies.

Opblaasbare boot

Korte buitenboordmotoren zijn meestal het meest geschikt voor opblaasboten, omdat ze erg licht en handzaam zijn. Een 4-taktmotor met een vermogen van ongeveer 5-10 pk is vaak al voldoende.

Sportboten

Sportboten vereisen meestal krachtiger buitenboordmotoren dan opblaasboten. Een buitenboordmotor met lange as en een vermogen van 50 tot 200 pk is de gebruikelijke keuze. Het vermogen verschilt echter afhankelijk van de grootte van de boot en het beoogde gebruik.

Zeilboot

Zeilboten hebben meestal geen krachtige motor nodig, omdat ze voornamelijk door de wind worden aangedreven. Een buitenboordmotor dient hier meer als ondersteuning bij moeilijke wind of bij het manoeuvreren in de haven. Een buitenboordmotor met lange as en een vermogen van ongeveer 5-15 pk wordt hier aanbevolen.

Onze bestsellers in de categorie motorinstrumenten

2-takt, 4-takt of elektrische buitenboordmotor: wat te kiezen

Nu rijst de vraag over een buitenboordmotor 4-takt of een buitenboordmotor 2-takt. Om de vraag te beantwoorden volgt hier een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen.

2-takt buitenboordmotoren:

2-takt buitenboordmotoren bieden tal van voor- en nadelen. In veel landen kunnen 2-takt motoren niet meer nieuw gekocht worden (sinds 1.1.2017 EURO 4 in Europa), maar gebruikte mogen nog wel gebruikt worden. In Zwitserland en aan het Bodenmeer mogen 2-takt motoren sinds 1.1.2018 niet meer gebruikt worden.

Voordelen

 • Gemakkelijk
 • Eenvoudig van constructie
 • Goedkoop
 • hoge prestaties in vergelijking met de grootte
 • eenvoudiger in onderhoud en reparatie

Nadelen

 • Meer brandstofverbruik en uitstoot dan viertaktmotoren
 • Luider dan viertaktmotoren
 • Iets minder krachtig bij lage toerentallen

4-takt buitenboordmotoren

Ook 4-takt buitenboordmotoren hebben verschillende voor- en nadelen:

Voordelen

 • stiller en milieuvriendelijker dan tweetaktmotoren
 • lager brandstofverbruik en lagere emissies dan tweetaktmotoren
 • meer koppel in het lagere toerengebied

Nadelen

 • vaak duurder dan 2-takt motoren
 • zwaarder en groter dan tweetaktmotoren door extra onderdelen en grotere cilinderinhoud
 • Meer onderhoud nodig door complexe constructie

Elektrische buitenboordmotoren

Naast 2-takt en 4-takt buitenboordmotoren zijn er ook elektrische buitenboordmotoren. Elektrische buitenboordmotoren hebben de volgende voor- en nadelen:

Voordelen

 • milieuvriendelijk, want ze produceren geen uitlaatgassen stil
 • leise
 • minder onderhoud (in vergelijking met verbrandingsmotoren))
 • gemakkelijk te hanteren en te bedienen

Nadelen

 • batterijen zijn meestal zwaar en omvangrijk
 • vermogen en actieradius kunnen beperkt zijn in vergelijking met verbrandingsmotoren
 • het opladen van de accu kan langer duren

Hor voor Vetus luik
Van € 49,99

Wat te zoeken in 2-takt en 4-takt buitenboordmotoren?

Naast het kiezen van de juiste buitenboordmotoren moet u letten op welke brandstof en motorolie u nodig hebt. 2-takt motoren hebben meestal een mengsel van benzine en olie nodig, terwijl 4-takt motoren alleen benzine nodig hebben.

Bovendien hebben tweetaktmotoren een speciale tweetaktolie nodig, die meestal met de benzine wordt gemengd. Voor 4-taktmotoren wordt een aparte motorolie aanbevolen, die meestal in de olietank van de motor wordt gevuld. Voor beide motoren is regelmatig onderhoud nodig voor optimale prestaties en een lange levensduur.

Van € 39,99

Veelgestelde vragen - FAQs

Wat is een buitenboordmotor?

Een buitenboordmotor is een scheepsmotor die buiten de boot is gemonteerd en voor de voortstuwing zorgt.

Hoe diep moet een buitenboordmotor in het water?

De exacte onderwaterdiepte van de buitenboordmotor hangt af van verschillende factoren zoals de lengte van de boot, het gewicht van de boot of motor en de toestand van de zee. Als vuistregel geldt echter dat de schroef ten minste tot de onderkant van de romp van de boot moet worden ondergedompeld om optimale prestaties en manoeuvreerbaarheid te garanderen.