Boordtoiletten: De voor- en nadelen van elk systeem


Toiletten aan boord zijn een onmisbaar onderdeel van de uitrusting van een schip en cruciaal voor het welzijn op volle zee. Toiletten die moeilijk te gebruiken zijn of lekken kunnen de tevredenheid op een boottocht aanzienlijk verminderen. Niet alleen de geuren kunnen onaangenaam zijn, maar ook het gevaar dat je het toilet helemaal niet meer kunt gebruiken. Leken geloven vaak in de mythe dat bij scheepstoiletten de menselijke stofwisselingsproducten na het doorspoelen rechtstreeks in zee stromen. Natuurlijk is dit niet altijd het geval. Integendeel, er zijn tegenwoordig talrijke soorten scheepstoiletten beschikbaar, die allemaal verschillende voor- en nadelen hebben. Hier komt u alles te weten over de verschillende soorten zeewatertoiletten en hoe ze te gebruiken.

Wat zijn boordtoiletten?

 Een boordtoilet beschrijft de sanitaire voorziening aan boord van voertuigen zoals schepen, vliegtuigen, caravans of touringcars. De eerste systemen waren open en loosden de fecaliën rechtstreeks in het milieu. Met het toenemende milieubewustzijn werden de open varianten vervangen door gesloten systemen, zodat een gerichte verwijdering gewaarborgd is.


Onze topverkopers

Van € 39,99
Stootwilkorven
Van € 115,99
-17%
Radiaal, chroom uitvoering
Van € 549,99 € 662,99

Hoe werken de toiletten aan boord?

Het toilet wordt gespoeld met zeewater of drinkwater: een hand- of elektrische pomp kan worden gebruikt om het water in de pot te pompen. Dezelfde pomp wordt dan gebruikt om de uitwerpselen weg te pompen (in een vuilwatertank of buitenboord). De pomp heeft een dubbele functie: aan de ene kant leegt hij de uitwerpselen en aan de andere kant fungeert hij als spoeling met water voor de reiniging.

Welke soorten toiletten zijn er aan boord?

De standaard op de meeste boten is het mechanische boordtoilet of het elektrische boordtoilet. Aangezien de omgang met de twee vormen verschilt, moet het gebruik van de scheepstoiletten voor aanvang van de vaartocht worden uitgelegd en/of toegelicht.

Handmatige/mechanische toiletten

Van € 39,99
Compass Power accu
Van € 79,99
-14%
Van € 89,99 € 104,99

Mechanisch boordtoilet

Het handmatige boordtoilet heeft geen conventionele spoeling zoals het toilet bij u thuis. Aan de zijkant van het boordtoilet zit een schakelaar voor het leegpompen, een andere schakelaar voor het doorspoelen en een pomphendel. 

 

Om de menselijke ontlasting weg te pompen, moet u de schakelaar voor het wegpompen omzetten en tegelijkertijd de pomphendel bedienen. Door de hendel om te draaien wordt de hele inhoud van het toilet weggepompt. 

U kunt de hendel gebruiken om tegelijkertijd water te laten lopen om de ontlasting door te spoelen. Als u de toiletpot daarna wilt leegpompen, moet u de schakelaar weer op "leegpompen" zetten en de toiletpot vijf keer handmatig bijvullen. Nadat de pomphendel is vergrendeld, is het boordtoilet klaar voor de volgende werking.

Elektrische toiletten

Van € 39,99
Stootwilkorven
Van € 115,99
-17%
Radiaal, chroom uitvoering
Van € 549,99 € 662,99

Elektrisch boordtoilet

Een elektrisch boordtoilet werkt op dezelfde manier als een handmatig zeewatertoilet. Het verschil zit hem in de behandeling: In plaats van de handpomp neemt het elektrische systeem het pompen over. Daarom heeft het elektrische boordtoilet geen pomphendel, maar slechts twee schakelaars voor pompen en spoelen. Op het gebied van elektrische toiletten voor zeevarenden zijn er verschillende modellen die verschillen in hun comfort.

1) Instapmodellen

Elektrische scheepstoiletten zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar als instapmodel met dompelpomp. Boordtoiletten met chopper hebben zowel chopper- als impellerpompen geïntegreerd.

2) Elektrisch boordtoilet in huishoudelijk ontwerp

Daarnaast zijn er elektrische boordtoiletten in huishoudelijk ontwerp, zodat de pomp al in de porseleinen kom is ingebouwd. Tegelijkertijd is er de mogelijkheid van extra isolatie. Bij deze vorm van elektrisch toilet is het water- en energieverbruik afhankelijk van de duur van de spoeling. Dit wordt bepaald door hoe lang de spoelknop wordt ingedrukt.

3) Elektrische boordtoiletten in moderne ontwerpen

De nieuwste modellen elektrische boordtoiletten hebben grote hakkers met een diameter van 80 tot 120 millimeter en een stille motor. Het geluidsniveau is vergelijkbaar met dat van een standaard huishoudelijk toilet. Het waterverbruik ligt tussen 1,5 en 3 liter per spoeling. Bovendien kunnen de meeste modellen zonder problemen worden gebruikt in combinatie met een vuilwatertank. 

Chemische toiletten aan boord

Van € 39,99
Stootwilkorven
Van € 115,99
-17%
Radiaal, chroom uitvoering
Van € 549,99 € 662,99

Chemische Toiletten

Naast de beschreven modellen kunt u ook kiezen voor chemische toiletten, die worden beschouwd als de ideale oplossing voor kleine boten met beperkte ruimte. De kleine boordtoiletten nemen zeer weinig ruimte in beslag en vereisen geen stroomvoorziening of een externe water- of afvaltank. Het chemisch toilet wordt echter alleen aanbevolen voor korte reizen, omdat de capaciteit beperkt is.

Wat zijn de voor- en nadelen van de respectieve toiletten aan boord?

Elk toilet aan boord heeft verschillende voor- en nadelen.

Voor- en nadelen van handmatige boordtoiletten

Een voordeel van het mechanische boordtoilet, afgezien van het gebruik zonder elektriciteit, is het stille geluid dat het maakt. Bovendien zijn handmatige boordtoiletten goedkoop in aanschaf en in gebruik. De consumenten besparen zo op elektriciteit en de aankoop van reserveonderdelen. Als de scheepstoiletten geen onderhoud behoeven, geven zij blijk van een hoge mate van bedrijfszekerheid.


Een nadeel is dat het gebruik van het handmatige boordtoilet uitleg vereist. Dit kan problemen veroorzaken, vooral met kinderen. Bovendien is het waterverbruik oncontroleerbaar: veel mensen pompen te veel of spoelen te veel water door, zodat de tank snel vol is. De dichtingen en kleppen hebben ook regelmatig onderhoud nodig. Tenslotte kan het toilet snel verstopt raken....

Voordelen en nadelen van elektrische boordtoiletten

Het grootste voordeel van het elektrische boordtoilet is waarschijnlijk het gebruiksgemak: Het tijdrovende pompen van een mechanisch scheepstoilet is niet nodig, zodat er geen behoefte meer is aan water wordt gepompt dan nodig is. Dit zorgt voor een gecontroleerd waterverbruik bij elke toiletspoeling.


Er zijn echter ook nadelen verbonden aan elektrische boordtoiletten: enerzijds gaat het gebruik ervan gepaard met een hoog energieverbruik en anderzijds is de pomp vrij luidruchtig. Het lawaai van de chopper- en waaierpomp kan in sommige gevallen zeer extreem zijn en is bijzonder storend bij nachtelijk gebruik. De aanschafprijs is aanzienlijk hoger dan voor een handmatig toilet aan boord.

Waarop moet u letten bij het lozen van afvalwater op zee?

Het Internationaal Verdrag ter voorkoming van verontreiniging door schepen (MARPOL) regelt het lozen van afvalwater van schepen. Als gevolg daarvan is het lozen van scheepsafvalwater in beginsel verboden. Dienovereenkomstig moeten afvalwater en fecaliën worden opgevangen in een afvalwatertank of fecaliëncontainer en in de haven of via speciale fecaliënafzuigsystemen worden verwijderd.

 

Elke zeevarende moet de relevante wet- en regelgeving lezen voordat hij gaat varen. In gebieden waar het lozen van scheepsafvalwater is toegestaan (ongeacht de afstand tot de kust), moet dit gebeuren met een kruissnelheid van ten minste 4 knopen. Wie excursies langs de kust wil maken, moet het afvalwater van het schip in de haven lozen met behulp van het daarvoor bestemde fecaliënafzuigsysteem.

Producten voor het reinigen en onderhouden van toiletten aan boord

Van € 39,99
Stootwilkorven
Van € 115,99

Hoe leeg je het boordtoilet?

Het toilet aan boord kan worden geledigd in een speciaal havenstation of op zee (ver van de 3-mijlszone). 

Voor het legen bij een havenpompstation kan een vergoeding worden gevraagd. De dienstverlener sluit de boot aan op een afzuiginstallatie en zorgt voor de behandeling en afvoer van het afvalwater..

Het legen op zee hangt af van de positie van de toiletten en de vuilwatertank ten opzichte van de waterlijn:

  • Onder de waterlijn vereist het gebruik een lenspomp om het water via de boorduitlaat af te voeren.
  • Voor boordtoiletten boven de waterlijn en de tank daaronder is een afvoerpomp nodigt
  • Als de tank horizontaal is, moet een pomp worden gebruikt om het afvalwater af te voeren.
  • Als de tank verticaal en 50 centimeter boven de waterlijn staat, kan hij door de zwaartekracht worden geleegd.

Waarop moet u letten bij het gebruik van het boordtoilet?

Ongeacht of u kiest voor een handmatig of elektrisch boordtoilet, moet u doorspoelen met drinkwater om overmatige geurvorming te voorkomen. Doe je dit niet, spoel dan met een zeewaterpomp zodat het water uit de zee wordt opgezogen en beschikbaarkomt voor het spoelen. Je kunt duidelijk het verschil merken tussen zout en zoet water. Vertrouw daarom op uw reukvermogen en kies voor een variant met drinkwater.

 

Boordtoiletten kunnen snel verstopt raken. Daarom mag u nooit iets anders dan toiletpapier in het boordtoilet gooien. Gebruik bovendien niet te veel papier. U kunt het ook in de vuilnisbak gooien om noodzakelijke reparaties te voorkomen.

Een fecaliënpomp aan boord is geschikt voor het legen van de fecaliëntank. U moet letten op de vereiste leveringshoogte en capaciteit..

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij het gebruik van toiletten aan boord?

De meest voorkomende fouten bij het gebruik van toiletten aan boord zijn:

  • De hendel was niet overgehaald
  • Er wordt te veel papier gebruikt
  • Afval of hygiëneartikelen belanden in de wc
  • Te vaak pompen of spoelen
  • Scherpe WC-reinigers die de pomp kunnen beschadigen
  • Voor het spoelen wordt zout water gebruikt

Veelgestelde vragen - FAQs

Welke namen zijn er voor toiletten aan boord?

Boordtoiletten staan ook bekend als "waterclosets", "zeewatertoiletten" of "boottoiletten".

Wat mag niet worden weggegooid in toiletten aan boord?

Alleen uitwerpselen en toiletpapier zijn toegestaan in de toiletten aan boord. Vuilnis en hygiëneartikelen horen niet thuis in de toiletten aan boord.