DE JUISTE ANTIFOULING VOOR UW BOOT: KLEUR, VERZORGING EN ONDERHOUDSMAATREGELEN


Na verloop van tijd verweert de verf van uw boot en verliest hij zijn vroegere mooie glans. Daardoor is ook de romp van de boot niet meer beschermd. Om uw boot zijn oorspronkelijke uiterlijk terug te geven, heeft hij een nieuwe verflaag nodig.

Antifoulingsworden op boten gebruikt om de vestiging en groei van verschillende organismen op boten of schepen te voorkomen. Maar welke verven zijn het beste voor specifieke toepassingen en welke verzorging en onderhoud zijn nodig voor de verschillende verven om ze in goede staat te houden? Het volgende artikel heeft alle antwoorden op het gebied van bootverven en antifouling.

Welke soorten bootverven zijn er en waarvoor worden ze gebruikt?

Er zijn verschillende soorten bootverf, zoals ééncomponent- en tweecomponentenbootverf. Daarnaast zijn er ook speciale antislip- en aangroeiwerende verven. Het aanbod in de gespecialiseerde handel is nu gigantisch. Om de verf van uw boot op te frissen zijn eencomponenten- en tweecomponenten-botenverven geschikt.

Wat zijn de voordelen van 1-component bootverven?

Single-component bootverven kunnen optimaal worden gebruikt om krassen of vlekken te herstellen. Bovendien is de vernis gemakkelijk aan te brengen en droogt hij door de verdamping van het oplosmiddel zelf. Het type vernis is weerbestendig, zodat u dit zowel voor de binnenkant als de buitenkant van de boot kunt gebruiken. De flexibele ééncomponent bootverf is ook geschikt voor houten boten en andere romptypes.

-10%
Kampioenschap L/S uitslag Guard
Van € 44,99 € 49,99
-8%
Van € 36,99 € 39,99
-11%
Van € 249,99 € 279,99
-20%
Flexlite Alumin Long John
Van € 159,99 € 199,99

Tweecomponenten bootverf

Een tweecomponenten bootverf is het meest geschikt voor uw boot als u op zoek bent naar een weerbestendige en slijtvaste verf. Deze bestaat uit een polyurethaanbasis en een verharder. De tweecomponenten bootverf droogt door polymerisatie.

In wisselwerking met de verdamping van de oplosmiddelen treedt een chemische reactie op en wordt de speciale kleurfilm op het substraat gevormd. Tweecomponenten-bootverven zijn echter veel moeilijker aan te brengen dan eencomponenten-bootverven. Bij gebruik moet geschikte beschermende kleding (veiligheidsbril, handschoenen en maskers) worden gedragen.

Wat zijn de voordelen van tweecomponenten bootlak?

Tweecomponenten bootverven hebben ook talrijke voordelen: Zijn hoogwaardige afwerking en lange levensduur maken ze bijzonder glanzend. De tweecomponenten bootverf heeft ook uitstekende hechtingseigenschappen. Voor de tweecomponentenverf wordt vaak een spuitmachine gebruikt, maar het gebruik van rollers en kwasten is ook mogelijk.

-11%
Van € 249,99 € 279,99
-11%
Van € 249,99 € 279,99
-10%
Kampioenschap L/S Uitslagbeschermer
Van € 44,99 € 49,99
-8%
Van € 36,99 € 39,99

Hoe kiest u de juiste verf voor uw boot?

Om de boot te herstellen of te repareren zijn er verschillende soorten verf. De keuze van de bootverf hangt af van welk deel van de boot u opnieuw wilt schilderen. Daarom zijn er verschillende bootverven voor het betreffende gebruiksgebied. Naast het gebruiksgebied zijn echter ook esthetiek, onderhoud en budget belangrijke indicatoren die een doorslaggevende rol spelen bij de aankoop. Wat de kleur betreft, kunt u uitgaan van de huidige trends op het gebied van bootkleuren of uw eigen voorkeur laten bepalen.

Let op het materiaal

Maar de bootverf hangt ook af van het materiaal van uw boot. Voor glasvezelboten zijn zowel ééncomponent- als tweecomponenten polyurethaanverf of ééncomponenten emailverf geschikt. Voor een houten boot wordt een licht- en weerbestendige eencomponentenbootverf aanbevolen. Voor voorgevormd hout of bootmultiplex is het echter beter een tweecomponentenverf te gebruiken. Heeft u een polyester boot, dan is een tweecomponentenlak de juiste oplossing.

-10%
Van € 89,99 € 99,99

Hoe vaak moet je de boot opnieuw verven en hoe lang gaat een nieuwe verflaag mee?

In principe moet de basiskleur een keer per jaar worden aangebracht, maar sommige basiskleuren kunnen tot twee jaar meegaan. Als de boot voortdurend in het water ligt en vaak wordt gebruikt, moet u eens per jaar nagaan of een grondlaag nodig is. De regel hier is: hoe uitgebreider en hoogwaardiger de eerste verflaag is, hoe minder werk er is voor de volgende jaren.

Waarom speelt het weer een rol?

Ondanks intensief voorbereidend werk wordt het schilderwerk soms blind, blaast de antifouling op of droogt de verf gewoon niet door. Dit gebeurt vaak tijdens de voorjaarswerkzaamheden, wanneer de boot in korte tijd geschikt moet worden gemaakt voor het komende seizoen. Helaas speelt het weer niet altijd mee zoals een booteigenaar zou willen. Wind, kou, hoge vochtigheid boven 65 procent en temperatuurschommelingen kunnen een aanzienlijk effect hebben op de verf. Schilder daarom nooit in de late namiddag als het 's nachts koud en vochtig wordt. Als de verf niet vroeg genoeg doordroogt, hecht hij niet en wordt hij vervolgens blind. In het beste geval moet u de respectieve productbeschrijvingen van de fabrikanten volgen en rekening houden met de desbetreffende weersomstandigheden.

Hoe kiest u de juiste antifouling?

  • Harde antifouling, met zijn harde oppervlak, is ideaal voor trailerboten, snelle motorboten en boten in droge jachthavens.
  • Thin-film antifouling heeft een glad oppervlak, waardoor organismen zich moeilijker kunnen hechten. Het gladde oppervlak leidt tot minder brandstofverbruik en een hogere snelheid, hoewel er geen verflagen worden opgebouwd.
  • Semipolishing (langzaam polijstende) antifouling voorkomt de opbouw van lagen en is bijzonder geschikt voor snelle boten.
  • Zelf polijstende antifouling (zachte antifouling) is optimaal voor zeilboten en heeft een polijstend effect. Bijgevolg slijpen zowel de aangroei als de antifouling af tijdens de reis.
  • Speciale antifouling voor propellers en aandrijvingen worden geleverd in spuitflessen en garanderen een gemakkelijke toepassing.

 

Bij de keuze van de kleur van antifouling moet u er rekening mee houden dat de permanente kleurtoon zich pas na het water geven ontwikkelt. Daarom kan de kleurtoon bij het schilderen afwijken van de in de kleurenkaarten aangegeven tinten.

-11%
Van € 249,99 € 279,99
-8%
Van € 36,99 € 39,99

Zijn er verschillen tussen antifouling voor houten boten, voor boten van glasvezel en andere materialen?

Veel antifoulings zijn ontworpen voor boten van hout, staal of glasvezel. De keuze voor aluminium en roestvrij stalen boten is echter niet zo uitgebreid. Voor boten van glasvezel kunt u harde, zelfglanzende en dunnelaag antifouling gebruiken, waarbij de exacte geschiktheid voor het rompmateriaal kan worden afgeleid uit de respectieve productbeschrijvingen. Hetzelfde geldt voor houten en stalen boten. Dunne of harde antifouling is bijzonder geschikt voor sportboten.

Hoe kunt u ervoor zorgen dat antifouling veilig is voor het milieu?

Er zijn nu veel duurzame oplossingen voor het varen. Biocidevrije antifouling is vriendelijk voor het milieu, zodat uw boot een gifvrije onderwatercoating heeft.

Veelgestelde vragen - FAQs

Wat is antifouling?

Antifouling is een beschermende verflaag voor boten die de kolonisatie van aangroeiende organismen voorkomt.

Waarom heb je aangroeiwerende verf nodig?

Antifouling beschermt tegen aangroei, slakken en mosselen op de romp, schroef, boegschroef en stuurinrichting. Antifouling zorgt ook voor sneller glijden door het water, betere controle over de boot en een lager brandstofverbruik.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en bespaar 5,00 €

Abonneer u nu op onze gratis nieuwsbrief en profiteer van

  • exclusieve kortingsacties
  • aantrekkelijke merkaanbiedingen
  • het laatste nieuws en trends