Navigatieverlichting

Top-Seller

Waterscooters in pleziervaartuigen zoals zeilboten en motorboten zijn onderworpen aan de internationaal voorgeschreven voorschriften van de IMO voor lichte begeleiding. Voor de veiligheid van de scheepvaart en om een aanvaring te voorkomen, moet een schip 's nachts uitgerust zijn met positielichten, ook wel navigatielantaarns genoemd, en met verminderde zichtbaarheid. Welk positielicht wordt gebruikt waar op de boot hangt af van het type aandrijving en de lengte. Het gebruik van lichten op waterscooters is geregeld in de Collision Prevention Regulations (KVR) en in Duitsland in de Maritime Road Regulations.

De kleuren van de positielichten zijn groen aan stuurboord, rood aan bakboord en wit voor achterlicht of zijlicht en stoombootlicht. Achteraan is een sleeplicht gemonteerd, maar het is geel in plaats van wit. Boten tot 7 m lengte hebben alleen een witte volledige cirkelvormige lantaarn nodig, zeilboten en motorboten met een lengte van meer dan 7 m hebben ook een lantaarn aan weerszijden van het schip nodig. Zeilschepen tot 20 m lengte kunnen slechts in één licht, de zogenaamde driekleurige lantaarn (meestal 12v - 24v voeding), gecombineerd in de maststop, heklicht en zijlichten aandrijven. De voorschriften inzake positielichten zijn van toepassing op voertuigen in beweging. Daarnaast gelden er nog andere regels voor het gebruik van verlichting. Deze omvatten in het bijzonder anchorlicht en lantaarns. Er zijn ook bepaalde markeringslichten voor boottrailers en aanhangwagens, die afhankelijk van de grootte van de boot in verschillende posities moeten worden gemonteerd.

Het Federaal Maritiem en Hydrografisch Agentschap is verantwoordelijk voor de inspectie en acceptatie van scheepslantaarns. Elk licht moet aan een typekeuring worden onderworpen en worden goedgekeurd. Uitzonderingen hierop zijn lantaarns op de binnenwateren, die niet onder de regelgeving voor de binnenvaart vallen. Lantaarns die niet DHI-gekeurd zijn, mogen niet worden gebruikt door schepen in de kustwateren en op volle zee. LED-navigatieverlichting zijn nu toegestaan. LED-technologie heeft vele voordelen. De levensduur van deze lichtbron is aanzienlijk langer, LED's zijn zuiniger en robuuster tegen schokken en trillingen.

De behuizing en de houder van de positielantaarn moeten voldoen aan de eisen voor de werking op zee. De constructie moet schok- en slagvast zijn, evenals zeewaterbestendig en breukvast, het materiaal moet UV- en corrosiebestendig zijn. Precisie-optiek moet de exacte straling van de gespecificeerde sectoren garanderen. Voor een vaste installatie, zorg voor een stabiele en trillingsvrije installatie.

Onlangs bekeken producten