Karabijnhaken

Carabiners worden gebruikt in vele watersporten en vrijetijdsactiviteiten, vooral zeilen, bergbeklimmen en paragliden. karabijnhaken zijn stevige haken met snel te openen en te sluiten sluitingen. De bevestigingsmiddelen hebben meestal een veer- of klikmechanisme, waardoor bijvoorbeeld ongecompliceerde en directe bevestiging van lijnen mogelijk is. Hoogwaardige karabiners maken daarom deel uit van de persoonlijke veiligheidsuitrusting, met name voor zeilers. Reddingsgordels en veiligheidsgordels worden in reddingsvesten en dekbeslag met karabijnhaken geplukt.

Karabiners die in Europa verkocht worden, moeten gecertificeerd zijn volgens de Europese normen en voldoen aan de DIN voorschriften als ze deel uitmaken van persoonlijke beschermingsmiddelen. Voor gebruik in de watersport worden karabiners meestal gemaakt van roestvrij staal, ook wel Niro en V4A genoemd. Alleen hoogwaardig roestvrij staal biedt voldoende bescherming tegen gevaarlijke corrosie onder zoutwateromstandigheden.

Bij het vliegen en bergbeklimmen zijn karabiners voornamelijk gemaakt van massief aluminium vanwege hun lagere gewicht. Hoge sterkte moet de materiaalkwaliteit en vorm van de karabijnhaak zijn om de vereiste breukbelasting te garanderen, afmetingen in sterkte en grootte moeten voldoen aan de toepassing, met voldoende veiligheidsreserve. Snaphaken zijn verkrijgbaar in gebogen symmetrische vorm of in asymmetrische vorm, waarbij de grotere kaakbreedte meer bevestigingsmogelijkheden biedt. Gesloten oogkarabiners hebben een ingeperste vingerhoed of oog waarin de kabel of staaldraadkabel veilig kan worden vastgebonden of gesplitst.

Normale karabijnhaken zoals eenvoudige karabijnhaken hebben geen bescherming tegen onbedoeld openen, karabijnhaken met schroefdoppen of schuifmouwen bieden meer veiligheid. De veerboog is extra vastgezet met een wartelmoer. De karabijnhaken zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, met zwenkbare of dubbele karabijnhaken voor een snelle verbinding van twee uiteinden. De Compass online shop biedt karabiners in hoogwaardige merkkwaliteit voor elke toepassing in de watersport bij Compass24.

.

Onlangs bekeken producten

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en bespaar 5,00 €

Abonneer u nu op onze gratis nieuwsbrief en profiteer van

  • exclusieve kortingsacties
  • aantrekkelijke merkaanbiedingen
  • het laatste nieuws en trends