Onze Compass-tips voor de voorjaarscontrole

Ieder jaar worden nieuwe producten ontwikkeld, die ons bij het werk, schoonmaken en onderhoud van de boot goede diensten beloven. Alle innovaties worden door Compass uitvoerig op hun geschiktheid getest, alleen de beste producten in prijs en prestatie nemen we in ons assortiment op. Functie en materiaal moeten opgewassen zijn tegen de speciale eisen aan boord en bijvoorbeeld in zoutwater. Veel nieuwe producten reduceren niet alleen aanzienlijk de arbeidsinspanning, maar garanderen ook wezenlijk betere en langdurige resultaten. Vooral moet altijd een hoge veiligheidsstandaard gegarandeerd zijn indien bij vochtige omstandigheden met elektrische apparaten gewerkt word of als het boordnet optimaal tegen vocht beschermd moet worden.

Bij Compass vindt u alleen innovatieve producten, die zich in de praktijk bewezen hebben en aan onze hoge kwaliteitseisen voldoen.

We hebben een kleine selectie van interessante nieuwtjes voor de voorjaarscontrole voor u samengesteld.

Duurzame oppervlakte bescherming door Nano-technologie

Alle oppervlakken van een boot zijn onderhevig aan hoge belastingen, weersinvloeden en vuil. Vooral gelcoat en gelakte vlakken worden enorm aangetast door UV-straling en zoutwater. Zelfs bij roestvrij staal is vaak corrosie waarneembaar op lasnaden, als ze niet goed gepolijst zijn en regelmatig gepoetst worden. Textiel als buiskap en bimini verbleken, de stof wordt in de loop der tijd poreus en de ramen ondoorzichtig. Wat we aan vuil met de schoenen aan dek brengen wordt vooral op ruwe dekken met antisliplaag vast ingelopen en laat zich moeilijk verwijderen. Het probleem bij iedere gebruikelijke schoonmaakbeurt: vuil laat zich weliswaar verwijderen met schuurmaterialen, maar de schoongemaakte oppervlakken wordt daarmee nog gevoeliger. Het gevolg is dat ze weer met polijstmiddelen en was opnieuw behandeld moeten worden.

De oplossing voor duurzame bescherming van alle bootoppervlakken ligt in de moderne Nano-technologie. Reiniging en onderhoud worden in één arbeidsgang en vooral duurzaam verricht. De huiddunne laag van de Nano-reiniger verbindt zich vast met materialen als kunststof of lak en verhindert het opnieuw indringen van vuildeeltjes. Bovendien biedt de Nano-technologie ook een uitstekende bescherming tegen UV-straling, olie en zuren.

Bij Compass vindt u de nieuwste hightechreinigers als NanoClean, die speciaal voor boten ontwikkeld zijn. Interessant is ook, dat deze zeer werkzame producten bij Compass zeer voordelig zijn.

  • Beschermlaag tegen vuil
  • Biocide werking
  • Makkelijker onderhoud
  • Makkelijke toepassing
  • Zonder schuren en polijsten
  • UV-bestendig

Warm en droog aan boord

Ook als het in het voorjaar nog onaangenaam koud kan zijn, kunt u toch in het schip werken en daar de eerste dagen doorbrengen. Compass biedt een groot aanbod aan mobile en compacte boordverwarmingen, die snel voor behaaglijke warmte zorgen. Zoals een elektrische verwarming als de Gas verwarming of de spaarzame petroleumverwarming – veiligheid, functionaliteit en een voordelige prijs komen bij de Compass-modellen op de eerste plaats. Een warm klimaat aan boord is echter niet alleen aangenaam bij het werken, de warmte droogt het schip ook onderdeks en voorkomt schade door transpiratievocht en hoge luchtvochtigheid. Vooral bij slechte ventilatie ontstaat snel schimmel op kussens, matrassen en binnenbekleding, die niet alleen schadelijk is voor de gezondheid, maar ook zeer moeilijk te verwijderen is. Luchtvochtigheid is ook zeer schadelijk voor de elektronica aan boord, corrosie van leidingen, aansluitingen en uitval van gevoelige elektronische apparatuur zijn het gevolg. Daarom zijn de voordelige verwarmingen van Compass een optimale oplossing, om met weinig moeite het schip droog te houden. Wie met lakken niet op warme dagen wil wachten, heeft zondermeer een warmtebron nodig. De verwerking van lak en verf bij lage temperaturen en hoge luchtvochtigheid geeft zelden een goed resultaat, de lak houdt en droogt niet door en door.

Bij het verlaten van de boot kan met het beste ook vochtabsorbeerders plaatsen, die eveneens effectief voor een droog klimaat aan boord zorgen. Zo kunnen noch corrosie, schimmel en muffe lucht ontstaan, die bijvoorbeeld zeer lang in het schip hangt, als men wegens koude buitentemperatuur niet regelmatig ventileren kan. Een droog en warm schip heeft nog een ander voordeel: met hoeft niet alles op de laatste dag voor de eerste tocht aan boord brengen, maar kan dat al van te voren doen.

Overal schoonschip

Eens is het tijd voor de grote reinigingsbeurt. Daarvoor is de compacte Waeco nat-droog stofzuiger heel ideaal. Het model is zeer interessant door de automatische motoruitschakeling via het handpistool. Dat bespaart water- en stroomkosten.

Vooral als het tuigage nog niet staat kunnen mast en het staande want grondig gereinigd worden met een krachtige waterstraal. Valblokken, katrollen en sleuven moeten vervolgens met Teflonspray gesmeerd worden. Controleer beslist wanten, stagen en terminals op breuk en corrosie.

Voor binnen en buiten, voor alle materialen en toepassingen vindt u bij de Compass24 rubriek Kunstof speciale schoonmaak- en onderhoudsmiddelen. Gebruik geen agressieve huishoudelijke reinigingsmiddelen, ook als ze goedkoper en werkzamer lijken te zijn. Bij producten van b.v. StarBrite of Yachticon zijn de werkstoffen op de materialen afgestemd, ze zijn biologisch verantwoord en gemakkelijk te verwerken. In de Shoprubriek GKF vindt u ook het zeer voordelige Compass-pakket voor reinigen en wassen.

Je komt niet onder schrobben uit. Met een compleet dekborstelsysteem met waterdoorvoer wordt het echter makkelijker. Voor iedere toepassing is er de juiste borstel met praktische watertoevoer door de steel en universeel ook als pikhaak te gebruiken.

Dometic nat-droog stofzuiger

€ 79,95

Compass Pakketaanbieding

€ 52,75 € 29,75 save 43.6 %

Scrubbis

€ 119,95

Polijsten

Om uw jacht schoon en waardevast te houden, moet kunststof minstens eenmaal per jaar een grote poetsbeurt krijgen met grondig werkende reinigings- en onderhoudsmiddelen. Daar nagenoeg vrijwel alle kunststofreinigingsmiddelen met de hand opgedragen en vervolgens gepolijst moeten worden, helpt de Schuurmachine kostbare tijd besparen. Omdat er geen hitte optreedt, ontstaan geen storende slijpsporen en zelfs grote oppervlakken worden weer super schoon en glanzen.

Werken aan kunststof

Meestal zijn ze al in de herfst ontdekt, fijne haarscheuren, andere gelcoatschade of in het ergste geval osmose. Als in de winter het laminaat goed gedroogd is, moeten dergelijke schades in ieder geval verholpen worden. Zelfs via de kleinste scheurtjes dring zoutwater verder het laminaat in en verwoest op den duur zijn structuur.

Kleine en grote gelcoatreparaties kunnen het beste verricht worden met beproefde producten van merkfabrikanten. De omvangrijke gelcoat-reparatieset vindt u in de Compass24-winkel. Slechts hoogwaardige epoxyharsen en plamuren zijn geschikt voor de scheepsbouw en zorgen voor de noodzakelijke hechting en vastheid. Bijvoorbeeld Hempel plamuur- en primer voor osmosebehandeling. Kleine haarscheuren in de gelcoat kunnen op ieder moment ontstaan, met Capt. Tolley CCC moeten ze direct afgedicht worden voordat water kan binnendringen.

Lopende en staande want, landvasten

Alle lijnen, vallen en schoten moeten al voor de winter gewassen en droog opgeborgen worden. Geraffeld en versleten touwwerk moet meteen en zonder compromissen vervangen worden. Ook als alleen de mantel aangetast is en de kern nog intact lijkt te zijn, is een komende breuk al voorgeprogrammeerd. En die breuk zal beslist in een penibele situatie optreden. Vooral vallen, die door schijven, klimmen of blokken lopen en altijd op dezelfde plaats belast worden, moet u grondig controleren. Iedere omleiding vermindert de breuklast en bij puntbeschadigingen neemt de veiligheid in belangrijke mate af. Bij touwwerk moet men kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de merkfabrikanten, die Compass tegen zeer voordelige prijzen aanbiedt.

Sterke schokdempers als bijvoorbeeld de Forsheda-stootdemper behoren beslist tot de scheepsuitrusting. Landvasten zonder voldoende rek kunnen door rukkerige beweging, bij deining of zeegang in de haven zelfs de kikkers lostrekken. Volledig uitgerekte lijnen zijn niet veilig meer. Lijnbeschermers voorkomen dat landvasten en lijnen, die door kluizen, ringen en over bolders gevoerd worden, doorschavielen. De praktische overtrekken zijn eenvoudig aan te brengen en verlengen de levensduur van de landvasten aanzienlijk.

Verven en lakken

Niet alleen het onderwaterschip van jachten moeten voldoen aan zware eisen, ook de buitenhuid van houten schepen en kunststofrompen boven de waterlijn hebben een water- en UV-bestendige laag nodig. Hoewel kunststof jachten de naam hebben gemakkelijk te onderhouden zijn, wordt de buitenhuid ooit mat. Een nieuwe verflaag is dan vereist.

Bij nalakken en opbrengen van nieuwe lakken, is het belangrijk, dat de verfopbouw van de eerste primer tot de afwerking op elkaar zijn afgestemd. Voor een deel zijn speciale verdunningen voor bepaalde verven vereist.

De ondergronden moeten vetvrij en schoon zijn, tijdens het schilderen mogen geen directe zonnestraling, tocht of stof het resultaat beïnvloeden en moeten de temperaturen rond de 15º zijn.

En tip: ook als No-Name-verven uit een bouwmarkt iets voordeliger lijken, kunt u beter afzien van doe-het-zelfkwaliteiten. Jachtverven moeten voldoen aan hoge eisen en belastingen en zijn daar ook voor ontwikkeld.

De grote keus aan verf en lak in de Compass-Shop dekt alle toepassingen. Alle bekende kwaliteitsfabrikanten als Hempel en International zijn aanwezig met hun complete verfsystemen voor de jachtbouw. De beste merkkwaliteit bieden ook lakken en verven van Compass voor een zeer voordelige prijs.

Alle artikelen zijn alleen voor export bestemd en kunnen niet aan een nederlands adres geleverd worden.

Heldere lak

€ 19,95

Toplac® hoogglanslak

vanaf € 15,95

Perfection

vanaf € 39,95

Hout is mooi

Wie een teakdek heeft, weet dat op zijn waarde te schatten. Maar het uiterlijk lijdt enorm. Door intrekkend vuil, olie en weersinvloeden wordt het hout grijs en vlekkerig. Wij hebben voor u in de rubriek Hout in de Compass24-Shop verschillende systemen voor het reinigen en onderhoud van teakdekken, randen, banken enz. Opdat het hout geen groeven krijgt en de voegen niet losgaan moet men zoveel mogelijk dwars op de nerf schrobben.

Voor de behandeling van hout heeft Compass zijn assortiment met nieuwe producten uitgebreid. Voor iedere houtsoort en toepassing binnen en buiten vindt u het geschikte verfsysteem.

Of men houten delen of opbouwen alleen in de olie zet of nog beter lakt, is een zaak van smaak. In ieder geval moet de houten ondergrond op de juiste wijze geprepareerd worden, om de eerste lagen goede hechting te geven. Zodra vocht of olie onder het hout kruipt, worden de plekken grijs en moeten radicaal geschuurd worden. Dan moeten meteen voldoende lagen aangebracht worden, om het hout geheel te verzadigen. Glans en goede impregnering biedt de behandeling met speciale lakolie voor massief hout.

Daarbij het nieuwe Bio-Pin en de al lang bewezen Le Tonkinois-coating op basis van lijnolie. Vooral als het hout werkt en belast wordt, zijn deze elastische materialen nuttiger dan een harde 2-componentenlak. Een ander voordeel van de nieuwe bootoliën: het hoge aandeel natuurlijke houtolie is zeer milieuvriendelijk en vooral voor gebruik binnen niet schadelijk voor de gezondheid. Ook bij het bewerken van hout moet men absoluut afzien van het gebruik van traditionele lazuren en houtverven. Ze zijn vrijwel alleen geschikt voor zuigend zachthout. Bijzondere lakken van Hempel, International of Epifanes zijn echter speciaal bestemd voor tropische hardhout met hoog olieaandeel zoals mahonie en teak en aanzienlijk langer houdbaar en sterker. Voor houten rompen zijn er zeer effectieve transparante lakken, die een diepe glans geven en niet te overtreffen zijn, vooropgesteld dat de voorbereiding goed is.

Voor de waterdichte en slagvaste afdichting van hardhout en zeewaardig afdichtinghout is het aanbrengen van een coating met polyurethaanhars en –lakken een uitstekende oplossing. De nieuwe Yachtcare-producten bij Compass zijn zeer UV-bestendig, vergelen niet en zijn makkelijk te verwerken.

Motor loopt

Voor de eerste koude start van de dieselmotor moeten in ieder geval olie en filters verwisseld worden. Dat is niet altijd eenvoudig in nauwe motorruimtes. Maar het gaat probleemloos met de VACUTANK. Hier mee kan de afgewerkte olie ook veilig naar de afvalstoffenplaats gebracht worden. Met de afzuigpomp kunnen niet alleen olie, maar ook andere vloeistoffen af- of opgepompt worden. Het lenzen van olieresten via de bilge moet altijd vermeden worden. Leg voor het werken aan de motor Bindol doeken in de bilge, deze zuigen gemorste olie en olieplassen in het bilgewater op. De controle van V-snaar, waterpomp en leidingsysteem behoort tot de routine werkzaamheden, lucht-, diesel en zeewaterfilter moeten schoon zijn. De impeller moet met zeewaterbestendig vet behandeld of geheel verwisseld worden. Spuit bewegende delen in met kruipolie en elektrische aansluitingen met contactolie.

Motorproblemen kunnen ook via de brandstofvoorziening ontstaat. Bij langere stilstand in de winterberging en tijdens het seizoen kan in de tank door bacteriën en schimmel slibvorming ontstaan. Leidingen, filters en sproeiers kunnen daardoor verstoppen. Als b.v. na vele jaren de filters steeds vaker verstopt zijn, moet het systeem eens geheel doorgespoeld worden. Beter is echter dit te voorkomen door het gebruik van het Dieseladditief "Diesel plus" van Yachticon, het verbetert de dieselkwaliteit en verhindert de slibvorming.

Zuiver water

Zelfs in het beste drinkwater in de tank ontstaan relatief snel algen en bacteriën. Stinken, slechte smaak en in het ergste geval ziekte zijn het gevolg. Voor de eerste tocht en ook regelmatig tijdens het seizoen moeten tank en leidingen grondig gereinigd en gedesinfecteerd worden. De chloorvrije waterontkiemers van Mikrosept zijn eenvoudig te toe passen en volkomen onschadelijk. Ook sterke kalkafzettingen in de tank-, leiding- en pompsystemen kunnen met Watertankreiniger losgemaakt en uitgespoeld worden.

Schone boordtoiletten

Bijzonder vervelend als ze niet meer functioneren. Meestal zijn lekkende rubbers en ventielen de oorzaak. Kalk- en zoutafzettingen moeten vermeden worden. Spoel de WC regelmatig door met een WC-reiniger, die alle onderdelen beschermt. Gebruikelijke luchtjes en bacterievorming van chemische toiletten en fecaliëntanks worden voorkomen met Purysan Ultra. In de Compass24-Shophebben we in de rubriek Sanitair/Pompen alles voor de hygiëne aan boord. Vorstbeschermingsmiddelen uit WC’s en pompen moeten milieuvriendelijk afgevoerd worden. Bijzondere aandacht vragen de afsluiters in de romp. Bij de geringste verdenking van corrosie en ontzinking moeten ze afgekeurd worden. Goed invetten en slangklemmen indien noodzakelijk natrekken of nog beter, vervangen.

De boordelektronica

Het begint altijd bij de accu’s en u krijgt de meeste problemen als ze in de winter niet van boord gehaald en regelmatig geladen worden. De automatische acculader van CTek is hier voor een beproefd apparaat. De accu wordt voortdurend bijgeladen en blijft zo in goede conditie voor direct gebruik in het voorjaar.

Diepontladingen kunnen voor gewone loodaccu’s het einde betekenen. Zelfs bij kortstondige oplading kan men er niet meer op vertrouwen. Het probleem is, dat een slechte accu ook de goede aantast.

Het is dus altijd beter een complete accubank te vervangen met dezelfde capaciteit. Controleer uitvoerig het laad- en ontladingsgedrag van de afzonderlijke accu’s. Voor zover mogelijk de zuurconcentratie controleren, kabelaansluitingen en polen invetten.

In ieder geval moet men geen verschillende soorten accu\'s, verschillende ouderdom en capaciteit parallel schakelen.

Gelaccu’s hebben bijvoorbeeld een andere laadkarakteristiek en een ander ontladingsproces dan loodaccu’s. Het is dus altijd beter een complete accubank met gelijke capaciteit te vervangen.

Een nieuwe accu moet de specifieke omstandigheden aan boord aan kunnen: hoge startstromen en kleine continu ontlading moeten ze gelijkmatig goed verwerken kunnen. Alle accus van Vetus zijn voor deze eisen geconstrueerd.

De beste keus voor stroomopslag zijn momenteel de nieuwe AGM-merkaccu\'s bij Compass. stroomverzorging aan boord ideaal: ze zijn bestand tegen diepontlading, in iedere positie in te bouwen en onder alle omstandigheden klaar voor gebruik. De iets hogere aanschafkosten worden door de hoge betrouwbaarheid en levensduur dubbel en dwars terugbetaald.

Niet alleen voor de noodstart, maar ook als onafhankelijke 12V-stroombron heeft de Jumbostarter Power Pack zich bewezen. Juist in de winterberging bij uitgebouwde accu’s of in de thuiswerkplaats kunnen alle 12V-apparaten er mee gebruikt worden. Opslag- en reserveaccu’s in elektrische apparaten kunnen in het voorjaar het beste vervangen worden. Let er op, dat ze betrouwbaar en lekvrij zijn.

Cellenkuur voor uw accu´s

Vaak raken accu´s ondanks gering gebruik defect en moeten vervangen worden. Met de Megapulse kan de levensduur van veel accu´s aanzienlijk verlengd worden. Loodaccu´s vormen tijdens iedere ontlading loodsulfaat. In het meest gunstige geval is dit poreus en kan door oplading weer in zwavelzuren en loodoxide omgezet worden. Loodsulfaat heeft echter de neiging moeilijk afbreekbare kristallen te vormen, die zich op de loodplaten afzetten zodat de laadcapaciteit van de accu afneemt. De Megapulse wordt parallel aan de accupolen geschakeld en verhindert deze sulfaatafzetting en zet reeds gevormde kristallen weer om in loodsulfaat. De Megapulse breekt de kristallen af door gelijkstroomimpulsen in de buurt van hun resonantiefrequentie. Hierdoor kan de levensduur van de accu tot ca. 15 jaar verlengd worden.

WP100

Een buitengewone spray met unieke werkzame formule - met WP100 beschermt u nu eindelijk uw boordelektriciteit en elektronica 100% tegen vocht en hoge luchtvochtigheid en dat gedurende maximaal een jaar. Corrosie is de grootste en gedeeltelijk de onzichtbare vijand van de elektrische installatie, klemmen, kabelaansluitingen, elektrische en metalen onderdelen – als zouthoudende lucht en zeewater open verbindingen kunnen aantasten, zet de corrosie zich verder in de leidingen door.

Het wereldwijd nieuwe product zet iedere vochtigheid om en isoleert de metalen voor 100% met een hermetische en lang werkzame beschermingsfilm. Vocht kan gegarandeerd niet meer in contact met metaal komen. Corrosie en kortsluiting zijn uitgesloten. Het wezenlijke onderscheid met normale sprays: de hechting van de beschermende film op de oppervlakken is zo sterk, dat het maximaal een jaar uitstekende bescherming biedt. En dat bij ieder weer van –30° bis +130°C. Het is vrij van harsen, acryl, siliconen en geur.

WP100 kunt u exact op de gewenste plek in de vereiste hoeveelheid en vooral ook op z'n kop op moeilijk bereikbare plaatsen aanbrengen. Desondanks is de effectiviteit van Wet Protect milieuvriendelijk en wordt als drijfmiddel een stof gebruik die op geen enkele wijze schadelijk is voor de ozonlaag.

Antifouling

Alle artikelen zijn alleen voor export bestemd en kunnen niet aan een nederlands adres geleverd worden.

Van een nieuwe laag antifouling moet men niet afzien, ook als men zich het werk graag wil besparen. Alleen deze verven voorkomen aangroei van het onderwaterschip en moeten regelmatig vernieuwd worden.

De zeer voordelige Compass-antifouling is effectief en heeft een langdurige beschermende werking. De goed verwerkbare verf werd in samenwerking met merkfabrikanten ontwikkeld en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.

Nieuw van Compass is de Compass Offshore Antifouling, een effectieve verf met extreem glad oppervlak door de PTFE-bijmenging. PTFE is in substantie en werking gelijk aan Teflon en voorkomt aangroei zonder milieubelastende bestanddelen als tin.

Op Teflonbasis geeft de bekende antifouling VC 17m een zeer dunne en effectieve bescherming, zonder het snelheidspotentieel van de romp te beïnvloeden.

Net als de kwaliteitsverven van Compass en International bieden ook de producten van Hempel Jachtverven door hun moderne formules langdurig effectieve bescherming van het onderwaterschip van zeil- en motorboten.

In de rubriek Antifouling in de Compass24-Shop vindt u het complete assortiment antifoulings.

Wie problemen heeft met sterke aangroei, moet eerst de oorzaken zien op te sporen. Vaak is het niet de schuld van de verf, maar van verkeerde verwerking. Verandering van antifouling is niet zonder problemen. De Compass-antifouling verdaagt zich met alle harde antifoulings. Bij een wisseling in warmere vaargebieden of op binnenwater is men met dit verfsysteem flexibel.

Verwerking

Bij de verwerking moeten absoluut de aanwijzingen van de fabrikant gevolgd worden. Intervallen tussen het aanbrengen van de lagen, droogtijden, laagdikte en aantal lagen zijn bij iedere verf anders. Te beginnen moet nagegaan worden of de oude laag nog op de ondergrond houdt. Bladderen grotere vlakken af of hebben er zich blaren gevormd, dan moet eerst de oorzaak opgelost worden. Een laag die niet houdt is “weggegooid geld”.

Ook als de laagdikte in de loop der jaren te groot is geworden, helpt alleen nog radicaal afschuren. Indien de antifouling gewisseld wordt, moet men er in ieder geval zeker van zijn, dat de verfsystemen elkaar verdragen. Anders moet een tussenlaag van sperprimer aangebracht worden. Onze Compass-antifouling hecht bijvoorbeeld probleemloos op alle andere zelfslijpende harde antifoulings op koperbasis, die geen Teflon bevatten.

Verdun jachtverven nooit met universele verdunners, dat kan fatale gevolgen hebben voor de droging en de eigenschappen van de verf. Voor het schuren moet het oppervlak schoon en absoluut vetvrij zijn, zodat olie en was niet in de oude laag gewreven kan worden. Antifoulings kan men het beste nat schuren om schade voor de gezondheid door inademen van het schuurstof te vermijden. Tenslotte wordt de resterende stof met een borstel en veel water afgewassen en moet de romp goed drogen.

Schroefantifouling

Een sterk begroeide schroef verliest enorm aan effectiviteit. Snelheid en manoeuvreerbaarheid worden flink beperkt. Voor aandrijvingen, trimkleppen en andere zwaar belaste delen zijn er speciale verven van leidende fabrikanten. Zorgvuldig voorwerk is een absolute vereist voor een goede hechting. Deels moeten eerst speciale primers aangebracht worden.

Silic One Fouling Release

1-component onderwaterverf op silicone- en hydrogelbasis. Het behandelde oppervlak krijgt eigenschappen die lijken op die van water, en is dus effectief zonder biocide en koper. Ongewenste aangroei hecht moeilijker, en wordt er gewoon door de scheepsbewegingen afgespoeld. Ook bij het aanbrengen van een volgende laag is het reinigen eenvoudiger. De met water vergelijkbare textuur heeft de positieve eigenschap, dat ze de wrijving vermindert. De boot wordt sneller en verbruikt minder brandstof. Geschikt voor alle ondergronden uitgezonderd hout.

Compass epoxyprimer

vanaf € 19,95